Glas Javnosti

KAVČIĆ ODGOVORIO NA TUŽBU KOMPANIJE ’KLET’- KAKO SMO KONKURENCIJA AKO JA DELIM BESPLATNO A VI RODITELJIMA PRODAJETE I PROFITIRATE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Apsurdno je da humaniratna organizacija koja poklanja udžbenike  bude konkurencija multinacinalnoj kompaniji, kao što je “Klet”, izjavio je profesor Aleksandar Kavčić odmah po povratku u Srbiju, povodom nedavne tužbu nemačkog izdavača u Srbiji protiv njegove "Fondacije Alek Kavčić”.

Naime, nemački ogranak multikompanije “Klet” u Srbiji podneo je, krajem prošle nedelje, tužbu  protiv "Fondacije Alek Kavčić” zbog “nelojalnog ponašanja koja može da stvori štetu tužiocu, nudeći udžbenike za dva dinara po strani” i od suda tražio privremenu meru, do okončanja postupka, da se zabrani rad sajta besplatnabiblioteka.com i mogućnost naručivanja besplatnih udžbenika preko njega za sve naše učenike. U tužbi “Kleti” se pominje i da su do sada “zbog nelojane konkurencije” pretrpeli štetu od oko 30.000 evra.

-Poznato je da su te tužbe, prvo najavljene u medijima, njihova strategija i da nisu samo tužili nas već svojevremeno i druge izdavače, kao “Bigz” i “Vulkan”, bez obzira kako će ti sudski procesi završiti, a gube ih, ali to im je, kao, neka medijska strategija. Pojava besplatnih udžbenika za naše đake ih je uplašio, boje se za svoj dosadašnji monopolski položaj i veliki  novac. Kada je profit u pitanju, smatraju da se sredstva ne biraju, time se rukovode  mnoge slične multikompanije u svetu, ne samo u Srbjii, - objašnjava profesor Aleksandar Kavčić, a onda i navodi, kako tvrdi, apsurd na koju se “Klet” poziva u tužbi:

-  Apsurdno je da humaniratna organizacija kao što je Fondacija “Alek Kavčič” koja poklanja udžbenike bude konkurencija multinacinalnoj kompaniji, kao što je “Klet”, koja svoje udžbenike štampa u Bugarskoj i to po 0,75 dinara po strani a onda ih po višestrukoj ceni prodaje roditeljima u Srbiji. A to su i udžbenici od nacionalnog identiteta, iz srpskog jezika, istorije i geografije. Mi  štampamo u Srbiji za dva dinara po strani i za toliko ih prodajemo, a za tri dana stignu do učenika, a njihovi se plaćaju odmah a stižu u avgustu i to za četiri, pet puta skuplji. Znači mi  avansno štampamo, a oni samo avansno uzimaju pare roditeljima! - priča profesor Kavčić u uz neminovni dodatak da su roditelji u Srbiji, do sada, za dva učenička kompleta u porodici morali da daju i jednu kompletnu mesečnu platu, pa dalje pojašnjava:

-Mi aktivno radimo dalje, za isti predmet imako po dva različita autora, a to i roditelji i škole odlično prepoznaju. Na stotine dnevno pakujemo i šaljemo. Ne menjamo našu misiju i strategiju, krenuli smo i sa udžbenicima za strane jezike, kao što i dalje doniramo računare školama. Vidimo i tu akciju zamenika gradonačelnika, Gorana Vesića, koji namerava da poklanja tablete, ali samo u Beogradu, a zašto ne, pitam se, svim đacima u Srbiji. To mi sve liči na medijski trik, jer će samo određeni udžbenici da se koriste tako, imaće šifru koja se plaća i traje do kraja školske godine. Đaci prvog i drugog i razreda moraju da imaju štampane udžbenike, zbog odnosa  prema knjizi, olovci i tako je svuda u svetu, zato smo tu posvetili posebnu pažnju, - rekao je na kraju profesor Aleksandar Kavčić, obećavajuću i da će istrajati u humanitarnoj misiji da učenici  u Srbiji dobijaju besplatene udžbenike kao i njihovi vršnjaci, ne samo u razvijenim  zemljama sveta, već i komšije u Mađarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj ili Severnoj Makedoniji. 

 

(Glas javnosti)   

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR