Glas Javnosti

KASNI IZGRADNJA FRUŠKOGORSKOG KORIDORA: Rokovi se stalno pomeraju, cena raste (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Predsednik Vlade Miloš Vučević obilazi radove na tunelu Iriški venac koji je deo Fruškogorskog koridora, a obuhvata trasu od 48 kilometara. Iako je predsednik Srbije završetak projekta ovog koridora prvobitno najavljivao za 2020-tu godinu, izgradnja na tunelu Iriški venac počela je zvanično tek 1. maja 2021. godine. Rokovi za završetkak radova na ovom koridoru se konstano pomeraju.

Obećavao je predsednik Srbije da će radovi biti gotovi i pre roka, odnosno u martu ove godine, a potom je izjavio da se njegov završetak očekuje polovinom 2026.

Moglo bi se reći da se Fruškogorski koridor gradi kao Skadar na Bojani.

Priča o njegovoj izgradnji je počela još pre 8 godina 2016. godine, kada je tadašnja ministarka građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja, Zorana Mihajlović, najavila da je to prioritet vlade i da će do kraja 2016. godine početi njegova izgradnja. Potom je godinu dana kasnije, 2017. izjavila da se izgradnja Fruškogorskog koridora odlaže za 2018. godinu.

Došla je i ta 2018. ali se ni dalje ništa nije desilo. Tek 2020. godine je potpisan protokol o saradnji između Republike Srbije i Narodne Republike Kine. U oktobru te godine je potpisan i komercijalni sporazum.


(Foto: Jutjub)

Izgradnja je počela tek 1. maja 2021. godine, a ni tu nije bio kraj obećanjima i raznim rokovima. Naime, predsednik Vučić je najavljivao i završetak radova pre roka, pa je tako i ove godine. U martu je ovaj tunel, a i cela saobraćajnica trebala da bude završena. Međutim, ni to se nije dogodilo.

Sada imamo novi datum koji smo dobili od predsednika, on glasi 2026.

Ceo koridor bi trebao da bude dugačak 48 km, a trenutno je 3,5 km dugačak, ali pošto se sastoji iz dve cevi, kineska kompanija koja je zadužena za ovaj tunel, a to je kompanija CRBC je morala da izbuši praktično sedam kilometara.

Što se tiče cene baš ni ne možemo tačno da znamo, jer naravno ovo je sve uređeno ugovorima između dve države koji nisu transparentni. Ono što znamo da je kredit negde više od 608.300.000 dolara ali to je samo 85 odsto od cele vrednosti.

Koliko će koštati videćemo na kraju jer što duže traju radovi to su i skuplje, ono što deo stručne javnosti govori da se ti radovi i inače u Srbiji namerno produžavaju da bi se što više njih moglo ugraditi.


Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR