Glas Javnosti

Karantinski "bebi bum": Sedam miliona neplaniranih trudnoća?

Društvo
Autor: Глас јавности

Mere socijalne izolacije zbog pandemije mogle bi da rezultiraju sa sedam miliona neplaniranih trudnoća, pokazuju u utorak objavljeni podaci Fonda Ujedinjenih nacija za stanovništvo (UNFPA).

Prekidi lanaca snabdevanja mogli bi učiniti kontracepcijska sredstva nedostupnima za 47 miliona žena u zemljama u razvoju, saopštila je UN-ova agencija za seksualno i reproduktivno zdravlje.
 
Analiza UNFPA takođe predviđa da bi šest meseci karantina moglo da rezultira sa 31 milion dodatnih slučajeva seksualnog nasilja, budući da žene ostaju tokom dužih vremenskih perioda zarobljene u kući.
 
Procenjuje se da će odlaganje programa usmerenih na ukidanje prakse genitalnog sakaćenja žena (FGM) i dečjih brakova zbog pandemije rezultirati s dva dodatna miliona slučajeva FGM-a i novih 13 miliona dečjih brakova tokom sledeće decenije, koji bi inače mogli biti sprečeni, upozorava UNFPA.
 
Iako je reč o grubim procenama, ti podaci pokazuju "katastrofalne potencijalne posledice Covida-19 po žene i devojčice širom sveta", istakla je izvršna direktorka UN-ove agencije Natalija Kanem.
 
Glavni sekretar UN-a Antonio Guteres nedavno je upozorio na "užasavajući globalni skok" porodičnog nasilja za vreme krize i pozvao vlade da pojačaju napore kako bi se ono sprečilo.

(Izvor: 021/Hina)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR