Glas Javnosti

KAPACITETI OPŠTE BOLNICE U UŽICU POPUNJENI: 340 kovid pacijenata smešteno, još samo 5 slobodnih kreveta

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zbog popunjenosti kapaciteta za smeštaj pacijenata obolelih od kovida-19 u Opštoj bolnici u Užicu, upućena je molba Republičkom kriznom štabu i Ministarstvu zdravlja da se u okviru bolnice obezbedi poljska bolnica zbog priliva novozaraženih koji se očekuje, rekao je danas Tanjugu gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Petković je naveo da je u užičkoj bolnici, koja je regionalnog karaktera i prima pacijente iz celog Zlatiborskog okruga, trenutno na lečenju oko 340 kovid pacijenata, i da je ostalo još pet slobodnih mesta.


"Očekujući pritisak novih bolesnika, mi smo poslali molbu Republičkom kriznom štabu i Ministarstvu zdravlja za poljsku bolnicu na lokaciji ove bolnice ovde, ako i oni misle da je to rešenje, a to je mišljenje rukovodstva Zdravstvenog centra, odnosno Opšte bolnice u Užicu", rekao je Petković.

Kako kaže, dobili su odgovor da će se najpre pokušati da se prošire kapaciteti u Specijalnoj bolnici "Čigota" na Zlatiboru, koja je u kovid sistemu i u kojoj je već sada popunjeno svih 37 mesta. U Užicu je zbog pogoršane epidemiološke situacije od 6. jula uvedena vanredna situacija, a gradonačelnik naglašava da se tek očekuje veći broj novoobolelih, ukazujući da se čekaju rezultati za više od 500 testova.

"Vanrednu sitaciju smo uveli zbog veoma složene situacije u Opštoj bolnici, očekujem veliki broj novih pacijenata. Iz celog okruga se čeka više od 500 rezultata, od toga je polovina iz Užica", navodi Petković.

Gradonačelnik Užica ne isključuje mogućnost da se u kovid režim stave i sportska hala "Veliki park", kao i Studentski dom, ali i napominje da je sada to otežano, jer se radi o sve većem broju pacijenata sa težom kliničkom slikom.

"Složenije je sada pošto dosta pacijenata ima teže simptome, a u vreme vanrednog stanja ti prostori su bili kao rezervna varijanta za 'lakše' pacijente", ukazao je Petković.

Velike gužve su bile prethodnih dana ispred kovid ambulanti u Užicu, u nekoliko navrata zbog toga nije bilo dovoljno testova, a Petković dodaje da je to bio kratkotrajan problem, da testova ima dovoljno, kao i zaštitne opreme. Poručio je i da su za vreme dugotrajnog čekanja za testiranje, građanima bili omogućeni šatori i voda za osveženje.

"Činjenica je da građani jesu imali neprijatnosti, još ima gužve, ali sad je bolje organizovano. Što se tiče testova, ubedljivo najveći deo dana je bilo dovoljno testova, nekoliko dana nije ih bilo dovoljno, ali ne bi trebalo da imamo problema sa njima", naveo je Petković.

Dodaje da su zdravstveni radnici zaštićeni i da je grad spreman da podrži kupovinu dodatne zaštitne opreme. Kaže i da je atmosfera u gradu "pod kontrolom" i da se najveći deo građana pridržava propisanih mera. U Užicu su se prethodnih večeri održavali protesti, a Petković ističe da je manja grupa njih bila nasilna, kada je i gađala prostorije Srpske napredne stranke, te da su dve osobe uhapšene zbog izazivanja nereda.

"Razumem svoje sugrađane koji imaju potrebu da iskažu svoje nezadovoljstvo, ali bih zamolio da pokušaju da drže distancu i nose maske", rekao je Petković.

Prema podacima užičkog Zavoda za javno zdravlje, od početka epidemije u Užicu je potvrđeno 379 obolelih od kovida-19, od kojih je troje preminulo usled posledica bolesti. Užice je na prvom mestu po broju zaraženih u Zlatiborskom okrugu.

(Izvor: Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR