Glas Javnosti

KAMPANJA PROTIV PROFESORA KAVČIĆA: Prosvetni radnici pod pritiskom zbog besplatnih udžbenika

Društvo
Autor: Glas javnosti

Udruženje izdavača udžbenika, iza kojeg dominatno stoji nemačka multikompanija “Klet”, već danima neumorno šalje pisma na privatne mejlove hiljadama učitelja i nastavnika osnovnih škola po Srbiji u kojima im “objašnjavaju” da se nipošto ne opredeljuju za besplatne udžbenike Fondacije “Alek Kavčić”, dok istovremeno režimski tabliodi objavljuju tekstove, najavljene na naslovnim stranama, kojima blate profesora Aleksandra Kavčića, dobrotvora i profesora više američkih koledža i jednog od najpoznatijih informatičara na svetu. 

Ova nesumnjivio sinhronizovana i prljava kampanja preko tabloida svakodnevno sadrži uvredljive navode kako je profesor Aleksandar Kavčić čak i kupio radno mesto na Univertzitetu Meloun za donaciju do preko 10 miliona evra! Zatim, da ga studenti uopšte ne vole, da je na prestižnom Harvadru  “samo sporadično” predavao, kao i da su drugi univerziteti gde je držao pradavanja, kao u Hongkongu i Havajima, inače sramotno niskorangirani na svetskim listama.

Njegovi naučni radovi i uspesi kao jednog od najpoznatjih informatičara na planeti tabloidi nazivaju “običnim hvalisanjem” a i da mu je “biografija sumnjiva gde god se zagrebe”, što je  samo deo uvreda kojima svakodnevno obasipaju čoveka koji svojim ličnim sredstvima, dobijenih iz astronomske odštete od čuvene komanije “Marvel” jer su nezakonito korostili njegov patent, želi da podeli besplatne udžbenike svim učenicima u Srbiji, kao lični dar i ne tražeći ništa za uzvrat.  

Na ovake nesuvisle kvalifikacije protiv profesora Kavčića reagovali su mnogi prosvetni radnici ali i javne ličnosti, pa se opredeljujemo da u celosti navedemo reakciju režisera i istraživača Borisa Malagurskog:

“Danima KARTEL stranih izdavača BRANI SVOJ PROFIT tvrdeći da profesora koji je dobio 750 miliona dolara odštete od Marvela navodno zanima da nekako zaradi na udžbenicima u PDF formatu koje je VEĆ OBJAVIO BESPLATNO?! Tabloidi su ovim sramnim činom najdirektnije stali na stranu NEMAČKE KOMPANIJE, a ne na stranu SRPSKE DECE, SRPSKIH RODITELJA i SRPSKOG NARODA. Ovaj čin anti-srpske agresije na naše obrazovanje ne sme da prođe: RODITELJI, POD HITNO kontaktirajte škole gde idu vaša deca, zahtevajte da ODMAH prihvate besplatne udžbenike sa sajta www.besplatnabiblioteka.com i ne dozvolite da propustimo šansu da deci obezbedimo KVALITETNE, BESPLATNE, DOMAĆE UDŽBENIKE!” - žustro komentariše režiser Boris Malagurski.

Odakle "Klet" ima privatne mejlove učitelja i nastavnika

Na pisma kojima izdavači oko nemačke ”Kleti” obasipaju učitelje i nastavnike oglasio se i  poznati profesor Milovan Šuvakov koji ih pita odakle im privatni mejlovi učitelja i nastavnika, u kojima oni tumače njihovo pravo da izaberu najbolje i napovoljnije udžbenike za svoje učenike, a sve da bi zapratili njihov veliki profit.

Reakcija nije izostala ni iz naše najbrojnije prosvetne organizacije, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, koji su inače na svom Glavnom odboru dali podršku i ponudili pomoć prefesoru Aleksandru Kavčiću u nameri da podeli besplatne udženike našim učenicima:  

-Ako osnovna škola jeste besplatna čemu onda sada tolika fama oko besplatnih udžebenika. Zar države ne treba da kaže: hvala gospodine Aleksandre Kavčiću što ste nas uputili na pravi put! Ali, veliki je novac u pitanju, mislim da je 100 miliona evra u igri sveke godine na našem tržištu udžbenika. Ali ne, oni se ponašaju prema nama koji radimo u školama kao njihova vučna radna snaga, traže da radimo martkenig za njih. Pričati nekome kako treba da izgleda udžbenik, nama koji radimo svaki dan sa đacima, meni to samo može da liči na vređanje inteligencije,- rekla je za  Glas javnosti Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Kavčić sledećeg meseca u Srbiji

Beležimo i jučerašnju izjavu profesora Aleksandra Kavčića, datu televiziji N1, iz Teksasa u pauzi svojih predavanja na tamošnjem koledžu, na ova zbivanja i najavu zamenika gradonačelnika Beograda, Gorana Vesića, da su izdvojili četiri miliona evra za tablete i digitalne udžbenike koje će deliti učenicima u prestonici, ali ne i kome će uplatiti taj novac za tu namenu. Profesor Kavčić je Goranu Vesić i predložio kako da to najkorisnije i uradi:

-Osnovno obrazovanje je obavezno što ne ide uz nešto što je slobodno tržište udžbenika. Mislim  da to mora da se menja, i moja Fondacija je spremna da učestvije u tom procesu. Dopis koji šalju neki izdavači jednostavno nije tačan. I nije istina. Svi udžbenici su odobreni od strane Ministarstva prosvete, a i Zavod za unapređenje obrazovanja je potvrdio njihov kvalitet. Nabavku tableta za osnovce u Beogradu pozdravljamo i nudimo da za njih potpuno besplatno skinu udžbenike na sajtu besplatnabiblioteka.com, - poručio je profesor Aleksandar Kavčić iz Teksasa, koga kako sazanajemo očekujemo već sledećeg meseca u Srbiji da nastavi svoju plemenitu misiju podele besplatnih udžbenika svim učenicima u Srbiji.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR