Glas Javnosti

KAKVOG ĆE REPUBLIČKOG JAVNOG TUŽIOCA IZABRATI SRBIJA: I zašto je pravda ne samo slepa, već i nema i gluva

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ako Zagorka Dolovac dobije i treći mandat na funkciji Republičkog javnog tužioca, aktuelna vlast dobila bi tužioca kakvog može poželeti - onog koji se niti vidi, niti čuje, niti reaguje, a ona bi i posle 12 godina otkad sedi u fotelji rezervisanoj za državnog tužioca, mogla da i dalje ne radi svoj posao za platu od 400.993 dinara kako se može pronaći u zvaničnim bazama na sajtu tužilaštva

Sa druge strane Državno veće tužilaca saopštilo je juče, sedam dana od zatvaranja oglasa, za izbor Državnog veća tužilaca da se na konkurs javilo još dvoje kandidata, ali da je do isteka roka za podnošenje kandidatura za republičkog javnog tužioca, primilo četiri prijave potencijalnih kandidata od kojih je u međuvremenu jedan kandidat „na sopstveni zahtev“ odustao od kandidature.

Da li su kandidature stigle u međuvremenu, što je zakonom omogućeno, ukoliko se do roka pošalju poštom, nije precizirano u saopštenju Državnog veća tužilaca, ali je 28. maja kada se zvanično završio konkurs, kako su pisali mediji Dolovac bila jedini kandidat za funkciju Republičkog javnog tužioca.

 

Kako Ustav i zakon ne zabranjuju da se republički javni tužilac koji je, kao u konkretnom slučaju u dva mandata već obavljao ovu dužnost, ponovo kandiduje za ovu funkciju, moglo bi se reći da bi izbor Dolovčeve bio legitiman i legalan iako joj javnost ne zamera samo medijsko odsustvo, već i činjenicu da godinama unazad svoj posao ne obavlja onako kako bi trebalo “lege artis”.

Goran Ilić, zamenik republičkog tužioca i doskorašnji poverenik za samostalnost tužilaštva, objasnio je za „Politiku”, da je razlog zašto kolege nisu želele da se ispreče Dolovčevoj na putu da i treći put zasedne u fotelju rezervisanu za državnog tužioca, veoma jednostavan:

-Državno veće tužilaca (DVT) na čijem se čelu po položaju nalazi Zagorka Dolovac, u tehničkom smislu utvrđuje sastav komisije koja boduje kandidate i sastavlja rang-listu. U ovom veću sedi većina tužilaca kojima je ona nadređeni starešina u javnom tužilaštvu.

 

Možda bi i bilo kandidata za rukovodeće mesto u RJT, ali niko ne veruje postupku kakav je normiran našim propisima i kojima rukovodi aktuelni republički tužilac u DVT-u. Postupak, moram da kažem, nije fer i pretpostavljam da se zato niko ne upušta u nešto što je osuđeno da bude Sizifov posao”, naveo je Ilić.

I, kako se sada ocenjuje, “neuspelu reformu pravosuđa” iz 2009. godine, koja je kulminirala reizborom sudija i tužilaca, a početkom 2010. nekoliko meseci potpunim kolapsom pravnog sistema, Dolovac je spavala u fotelji za koju je ponovo kandidat.

Tako je pomalo simtomatično da se u trenutku dok se u Srbiji lome koplja u javnim rasparavama oko aktuele promene Ustava koje se tiču oblasti pravosuđa, ime Dolovčeve kao Republičkog javnog tužioca, pominje po treči put.

 

Dolovčeva je ostala upamćena kao tužilac koji je zaslužan što je u prve dve godine institucija koja u svom imenu sadrži reč “javno” ustuknula pred javnošću i povukla se u medijsku ilegalu.

Naime, za pružanje informacija u vezi sa radom bilo kog tužilaštva u zemlji, od toga doba, zadužen samo kabinet tužiteljke. A samo u poslednjih par godina stvorila je utisak da se iz sve snage trudi da u što većoj meri zaobilazi medije.

Čije će prijave za izbor Republičkog javnog tužilaca zaista biti i uvažene odlučiće Komisija za utvrđivanje blagovremenosti i potpunosti podnetih prijava Državnog veća tužilaca, nakon sprovedenog postupka provere ispunjenosti zakonskih uslova dospelih prijava.

Do kraja godine Srbija bi trebalo da dobije novog Republičkog javnog tužioca, a da li će Zagorka Dolovac po treći biti Republički tužilac do tada će se već znati.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR