Glas Javnosti

KAKVO VREME OČEKUJEMO: Sledeće nedelje ćemo imati i vrućine i pljuskove

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vreme danas je i dalje veoma nestabilno, ali možemo da očekujemo sve toplije dane uz nešto ređe nestabilnosti, pokazuje najnovija vremenska prognoza profesora geografije Marka Čubrila.

Do oko 6. juna uglavnom suvo i toplo, zatim je izgledna nova jača destabilizacija i osveženje.

Posle jutarnjih nestabilnost koje se preko većeg dela BiH, zapadne i središnje Srbije premeštaju dalje na istok, u toku dana se nad većim delom središnje BiH, jugozapadne i delom zapadne Srbije očekuje nova destablizacija atmosfere koja će usloviti grmljavinske pljuskove i lokalne nepogode, navodi Čubrilo.Ta oblačnost bi trebalo, tokom posle podneva, u zapadnoj i jugozapadnoj struji da se premešta dalje nad veći deo Šumadije i juga Vojvodine, istok Slavonije, posebno prema granici sa BiH, dok bi zatim zahvatila i središnje delove Srbije, pokazuje vremenska prognoza.

Ponovo će biti uslova da uz snažne grmljavinske pljuskove dođe do pojave tuče/grada, kao i olujnog jugozapadnog i zapadnog vetra. Uveče smirivanje atmosfere. Dnevni maksimum od +18 do +25 stepeni Celzijusa.

Vreme sutra i do kraja nedelje

Sutra više sunca uz porast temperature, ali će posle podne i dalje, posebno nad brdsko-planinskim delom regiona biti uslova za ređe i slabije pljuskove. U toku noći ka četvrtku jedan jak i izolovan oblačni sistem bi mogao zahvatiti sever Vojvodine u Srbiji, donoseći jake grmljavinske pljuskove. Vetar sutra slab i promenljiv, osim u zoni pljuskova. Dnevni maksimum od +23 do +29 stepeni Celzijusa.Od četvrtka pa do oko narednog ponedeljka pretežno sunčano i toplo uz ređu pojavu grmljavinskih pljuskova. Početkom perioda na istoku i severoistoku, a krajem perioda na zapadu i severozapadu regiona. Vetar uglavnom slab, južnih smerova. Dnevni maksimum od +25 do +32 stepena Celzijusa, što je iznad proseka za ovaj deo godine.

Od 6. juna se računa na razvijanje novog, visinskog ciklona nad našim delom Evrope koji bi mogao usloviti jaču destabilizaciju atmosfere, česte i snažne grmljavinske pljuskove i osetnije osveženje, kaže Čubrilo i dodaje:

- Videćemo hoće li se ostvariti simulacija razvijanja ovog sistema i ukoliko se ostvari, nad velikim delom regiona bi izražena suša bila barem ublažena.

Danas posle nestabilnog i kišovitog jutra, posle podne i rano uveče nad većim delom središnje i severne BiH, istočne Hrvatske, zapadne Srbije, Šumadije i juga Vojvodine moguće jače nestabilnosti.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR