Glas Javnosti

KAKVO JE STANJE U SRBIJI NAKON EKSPLOZIJE U NUKLEARNOJ ELEKTRANI: Oglasio se Direktorat za radijacionu bezbednost i sigurnost Srbije

Društvo
Autor: Glas javnosti

Posle vesti da je u sklopu nuklekarne elektrane u ukrajinskom gradu Zaparožju izbio požar koji je potom ugašen, Direktorat za radijacionu bezbednost i sigurnost Srbije saopštio jeda u protekla 24 sata nije zabeleženo povećanje jačine doze gama zračenja na teritoriji naše zemlje.

U saopštenju se ističe da su do sada izmerene vrednosti jačine doze gama zračenja u Srbiji u skladu sa varijacijama prirodnog zračenja, i odgovaraju lokaciji mernog instrumenta i očekivanim sezonskim fluktuacijama.

Prosečne vrednosti jačine ambijentalne ekvivalentne doze gama zračenja za Srbiju kreću se u intervalu od 100-150 nSV/h (0,10 do 0,15 µSv/h).

Direktorat svakodnevno nakon 12 časova na zvaničnom sajtu objavljuje jedine relevantne informacije vezane za nivoe doze gama zračenja na teritoriji naše zemlje i Evrope.


Kako se navodi, ukoliko dođe do bitnih promena nivoa radioaktivnosti u vazduhu u odnosu na očekivane vrednosti građani se biti trenutno obavešteni.

Državni nuklearni regulatorni inspektorat Ukrajine obavestio je Međunarodnu agenciju za atomsku energiju da je na lokaciji nuklearne elektrane "Zaporožje" u ranim jutarnjim časovima došlo do oružanih sukoba u kojima je oštećen objekat koji nije deo reaktorske zgrade.


Oštećena oprema nije od vitalnog značaja za sigurnost rada nuklearne elektrane i osoblje elektrane preuzima mere za saniranje oštećenja.

Na lokaciji nuklearne elektrane u Zaporožju nije zabeležen povišeni nivo radioaktivnosti.

Generalni direktor Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA) Rafael Marijano Grosi istakao je da se ta organizacija stavila na raspolaganje obema stranama u sukobu u Ukrajini, a sve u cilju obezbeđivanja zajedničkog interesa svih, a to je siguran rad svih nuklearanih postrojenja.

Na osnovu poslednjih informacija, ostale nuklearne elektrane u Ukrajini rade u okviru svojih operativnih granica i uslova za siguran rad, piše RTS.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR