Glas Javnosti

Kakva nas jesen čeka? Miholjsko leto pod znakom pitanja

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pomoćnik direktora RHMZ-a Goran Mihajlović kaže za RTS da se toplo vreme prognozira za prvu nedelju oktobra, ali ne i za sam period oko Miholjdana, koji je 12. oktobra.

 Očekuje se, dodaje, nešto toplija jesen u odnosu na višegodišnji prosek. Jesen je stigla jutros u tri sata i tri minuta.

U isto vreme, za stanovnike južne Zemljine polulopte počelo je proleće. 

Pomoćnik direktora RHMZ Goran Mihajlović rekao je u Jutarnjem programu da se tokom vikenda i početkom naredne sedmice očekuju maksimalne temperature između 20 i 25 stepeni, uz košavu, odnosno pojačan južni i jugoistočni vetar.

"Do kraja meseca bi se zadržao ovaj trend nešto toplijeg vremena nego prethodne sedmice u odnosu na zahlađenje koje smo imali u prethodnim danima", dodaje meteorolog.

Ne očekuje obilne padavine, a u nedelju posle podne, ponedeljak i utorak može da bude mestimično kiše i lokalnih pljuskova, ali ne velikih.

Prvi mraz se očekuje već u subotu ujutru, ali će nakon toga sedam dana biti toplija jutra, pa se mrazevi mogu ponovo očekivati u prvoj polovini oktobra.

Miholjsko leto "pod znakom pitanja"

Mihajlović je napomenuo da je miholjsko leto u Srbiji "pod znakom pitanja"

"Ima izgleda da bi u prvoj polovini oktobra bilo nešto više padavina, istina za ceo oktobar one bi bile u granicama proseka, između 40 i 60 milimetara, na planinama do 80. Topli period bi bio ipak ovaj prvi deo oktobra, odnosno prvih sedam dana, tako da sam period oko Miholjdana, koji je 12. oktobra, neće biti topao, ne možemo reći da ćemo imati miholjsko leto kakvo smo očekivali ili kako smo navikli da imamo", kaže Mihajlović.

"Jesen nešto toplija od proseka"

Pomoćnik direktora RHMZ-a kaže da se očekuje nešto toplija jesen od višegodišnjeg proseka.

"Srednja temperatura bila bi jedan stepen iznad prosečnih vrednosti, a što se tiče padavina, one bi bile negde u granicama proseka, između 140 i 190 milimetara za ova tri meseca (septembar, oktobar i novembar)", navodi Mihajlović.

Da li je sneg na Kopaoniku nagovestio jaku zimu

Na Kopaoniku je već pao prvi sneg, ali Mihajlović napominje da to nije nagoveštaj jake zime.

Objašnjava da sneg na Kopaoniku u septembru ne treba da iznenadi, i da se u prethodnim godinama dešavalo da i krajem avgusta padne sneg.

"S obzirom na nadmorsku visinu i klimatske karakteristike, to nije nešto neuobičajeno. Svakako, ovaj sneg se nije zadržao i to još nije ni nagoveštaj zime", zaključuje Mihajlović.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR