Glas Javnosti

KAKVA JE SITUACIJA U SRPSKIM ZATVORIMA: 'Nije tačan podatak da je bilo 23 bekstva, uslovi su na zadovoljavajućem nivou'!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Izveštaj Saveta Evrope za 2019.godinu govori da je u kazneno-popravnim ustanovama u Srboji došlo do manjeg rasta stope opterećenosti smeštajnih kapaciteta.

Srbija je 2018. godine imala stopu opterećenosti 105,5, dok je u 2019. godini stopa neznatno porasla na 107,3 - što je nešto više od jednog procenta.

Imajući u vidu da su veliki projekti u zavodima završeni 2020, iz Ministarstva pravde poručuju da očekuju da sledeći izveštaj Saveta Evrope pokaže da je Srbija u potpunosti ispunila sve standarde u pogledu smeštaja osuđenika i pritvorenika.

U izveštaju je navedeno i da veći problem sa kapacitetima od Srbije imaju pojedine države članice SE i EU, tako da je stopa prenaseljenosti u Italiji (120,3), Belgiji (117,2), Kipru (115,9), Francuskoj (115,7), Mađarskoj (113,2), Rumuniji (112,8), Grčkoj (109,1), Sloveniji (108,9).

Iz Ministarstva pravde navode da već nekoliko godina ulažu napore na poboljšanju uslova u kojima borave pritvorena i osuđena lica čime pokazuje svoju posvećenost u ispunjavanju obaveza iz jednog od najzahtevnijih pregovaračkih poglavlja - Poglavlja 23, koje se odnosi na pravosuđe i osnovna prava građana.

Podsećaju da je 2019. otvoren novi paviljon u Zabeli za smeštaj 216 lica, dok je u KPZ za žene u Požarevcu izgrađen paviljon za smeštaj 160 osuđenica, čime je u potpunosti rešeno pitanje smeštajnih kapaciteta u jedinom zavodu za žene.

Zabela je u međuvremenu dobila novi paviljon za smeštaj 224 osuđenika, dok se u junu ove godine očekuje kraj izgradnje još jednog objekta, takođe za 224 mesta.

U najvećem KPZ u zemlji u Sremskoj Mitrovici izgrađen je moderan paviljon za smeštaj 320 lica, a završen je i nov objekat za 200 lica u Okružnom zatvoru u Leskovcu.

U ovom trenutku traje izgradnja novog KPZ zavoda u Kragujevcu koji će spadati u red najsigurnijih zatvora u Srbiji i to za smeštaj 500 lica.

Netačan je i podatak da je u 2019. bilo 23 bekstva iz zatvora, već je reč o 23 udaljenja iz poluotvorenog dela zavoda koji po zakonu ne mogu da imaju fizičko-tehničke prepreke (visoke spoljne zidove, karaule, KD vrata) kao u zatvorenom delu, zbog čega se udaljenja i ne karakterišu kao bekstva, ističu u saopštenju.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR