Glas Javnosti

KAKO STRANE FIRME KUPUJU SRPSKE MINERALE: Mehanizam skoro uvek ISTI, na redu je FIRMA VOLT!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Glas javnosti, u nedelju je objavio tekst koji govori da je australijska firma za iskopavanje grafita, kupila srpsku firmu koja je takođe registrovana za iskopavanje minerala. Mehanizam preuzimanja domaćih firmi od strane inostranih kompanija, gotovo je uvek isti.

Naime, kompanija "Volt resources", kojoj u opisu stoji da ima udele u tri velika projekta, Ukrajini, Tanzaniji i Gvineji, gde se bavi eksploatacijom grafita, odnosno zlata, u novembru je otkupila 100% deonica srpske kompanije "Asena investments Beograd."

Marija Alimpić iz organizacije "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" rekla je u jutarnjem programu "Probudi se" na TV Nova S da je Volt samo jedna od nekoliko desetina kompanija koje operišu u Srbiji, u pogledu dobijanja istražnih dozvola, kao i da negde u budućnosti sigurno planiraju eksploataciju litijuma i bora.„Udruženje ‘Zaštitimo Jadar i Rađevinu’ i Koalicija za održivo rudarstvo ne misle da je zaista stavljena tačka na projekat Jadar. Pitanje prostornog plana jeste korak koji mi pozdravljamo, ali još je mnogo koraka koji se moraju ispoštovati. Kompanija Volt za sada nema nikave veze sa Rio Tintom. Volt navodno raspolaže sa tri istražne dozvole za područje koje ukupno okupira 291 kvadratni kilometar“, navela je Alimpić.

Ona je rekla da se radi o tri istražne lokacije – jedna se zove „Jadar sever“, druga je Ljig, a treća Petlovača.

Brojne firme, isti princip

- Interesantno je da ova kompanija kao i mnoge druge funkcioniše po istom principu - najčešće je slučaj da se u Srbiji osvoje neka manja, gotovo neprimetna kompanija koja se bavi istraživanjem, ona se registruje u APR, često imaju jednog ili dva zaposlena i vrlo lako uspe da  dođe do istražnih dozvola. Kompanija Volt je do istražnih dozvola došla preko kompanije Asena investments čiji su akviziciju izvršili i preko kompanije Edervajz mineral risorsis koja je vlasnik te licence, odnosno istražne dozvole za područje Petlovače - izjavila je Alimpić.

Ona je navela da i kompaniju Asena investments i kompaniju Edervajz mineral risorsis povezuje jedna ličnost koja se zove Johan Patnajk, inače Amerikanac.

- On je takođe vlasnik kompanija koje su registrovane na tlu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Interesantno je da on ima srpsko državljanstvo negde od februara ili marta 2021, te se postavlja ozbiljno pitanje ko je njemu obezbedio srpsko državljanstvo, sa kojim razlogom i ko to u Vladi Srbije izdaje istražne dozvole, ne samo kompaniji Volt, već i nekim drugim - rekla je Alimpić.Ona je dodala da područje Jadar sever odmah asocira na projekat Jadar i Rio Savu, ali da se radi o različitim lokacijama.

- Jadar sever okupira područje koje pripada planini Cer. Ono što Volt navodi kao veliku prednost je da bi u slučaju eksploatacije ceo jadarski basen bio u vlasništvu Rio Save, odnosno Rio Tinta, i komapnije Volt. Sigurni smo da neće doći do ekspoloatacije bora i litijuma nigde na području Republike Srbije. Međutim, mi zaista imamo veliki problem sa nekim ljudima koji sa nekim iz Vlade Srbije bukvalno mešetare ovom zemljom, gledajući šta sve može da se izbuši - rekla je Alimpić.

Firma sa poslovima u Tanzaniji i Ukrajini

Na sajtu kompanije Volt, može se videti da se oni bave proizvodnjom grafita koje su neophodan materijal za izradu litijum jonskih baterija, a kao reklamni spot, na njihovoj prezentaciji predstavljena su električna vozila koja dopunjuju svoje baterije na stanicama predviđenim za to.

Predsednik ove kompanije, Asimve Kabunga, izjavio je da je ovo značajna prilika za njegovu firmu da započne istraživanje o dostupnosti litijuma u Srbiji.

- Ova transakija je strateški važna kako bi naša kompanija mogla da se fokusira na iskopavanje dva važna minerala za izradu baterija, litijum i grafit - navodi se u tekstu.

Uz to, ukoliko kompanija dobije neophodne dozvole, navodi se u tekstu, to bi značilo da ona može da počne sa iskopavanjem u trećem kvartalu 2022.

BONUS VIDEO: Ekskluzivno! Misterija Periš!


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR
od djosla u 01.02.2022 11:43:07 h
     0 
bravo
od Vladimir U. u 27.01.2022 22:10:21 h
     0 
Ovo je super!