Glas Javnosti

KAKO SPOMENIK KULUTE MOŽE DA SE PRODA?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Preko agencije je prodaju za 900.000 evra.

Agencija za nekretnine Gsigma iz Zrenjanina oglasila je prodaju Palate Dunđerski, koja se nalazi u centru tog grada. Oglašena cena je 866.000 evra, a na prodaju je 2.454 kvadrata objekta plus 20,74 ari placa.

S obzirom na to da je građevina označena kao spomenik kulture, mnoge nesumnjivo zanima kako je ovakva prodaja uopšte moguća.

Naime, prema Zakonu o kulturnom nasleđu, član 103. propisano je da Republika Srbija ima pravo preče kupovine. Šta to znači?

Ako dođe do odluke o prodaji, objekat se prvo mora ponuditi nadležnom Zavodu za zaštitu spomenika, a tek ako oni odbiju ponudu, može se staviti na javnu prodaju.


Agencija Gsigma govorila je za domaće medije o pravu preče kupovine i koliko je ono ispoštovano. 

– Pravo preče kupovine u ovom slučaju ne važi jer je u pitanju privatno vlasništvo – rečeno je iz agencije Gsigma.

Ipak, iz Zavoda za zaštitu spomenika Zrenjanina rečeno je da bez obzira što je Palata u privatnom vlasništvu, pravo preče kupovine mora da bude ispoštovano, a o prodaji su saznali putem društvene mreže.

– Prema odredbama Zakona o kulturnom nasleđu, njegovim članom 103. propisano je da Republika Srbija ima pravo preče kupovine kulturnog dobra u privatnoj svojini. Vlasnici objekta nam se još uvek nisu obratili. O oglašavanju za prodaju objekta Palate Dunđerski, saznali smo na isti način kao i vi, putem društvenih mreža – navode iz Zavoda.

– Pod pretpostavkom da se realizuje kupoprodaja, vlasnik će biti u obavezi da se obrati ovoj ustanovi radi dobijanja uslova za izvođenje radova. O tome je sadašnji vlasnik vrlo dobro obavešten i sam je sarađivao sa Zavodom prilikom izvođenja radova na negovoj obnovi. Za sada nema potrebe da se spekuliše oko eventualnih mogućnosti za renoviranje i prenamenu – istakli su oni za Telegraf Biznis.

Palata je navodno u vlasništvu Zemljoradničke zadruge Zrenjanina.


Oglas je objavljen na znaničnom Instagram profilu agencije Gsigma pre dva dana, a u opisu se navodi da je Palata sagrađena u stilu secesijske lepotice i jedna od najlepših građevina u Zrenjaninu čija gradnja je počela 1905. godine.

Palata je sagrađena kao deo kompleksa bečkerečke pivare, za Lazara Dunđerskog, jednog od najbogatijih vojvođanskih veleposednika i industrijalaca tog doba. Sama palata se sastoji od suterena, prizemlja i sprata na parceli zatvorenog tipa od 20.74 ari.

Uknjižena je kao stambeno – poslovna zgrada, navode iz agencije.

Zgrada je, zbog svojih graditeljskih i arhitektonskih vrednosti, proglašena za spomenik od velikog kulturnog značaja. Rekonstruisana je, po svim pravilima zaštite, 2019. godine.

Glas javnost/B10S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR