Glas Javnosti

KAKO SE ZAŠTITI OD KOMARACA: Posebno su na meti TRUDNICE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iako svi neizmerno volimo leto, činjenica je da lepo i toplo vreme sa sobom nosi i neke manje prijatne stvari. Među njima su i komarci. Užasno dosadni, a ponekad i opasni.

Različita istraživanja su pokazala da te male insekte nikako ne bi trebalo potcenjivati, jer oni itekako biraju ko će biti njihov "plen".

Biolog Ivan Aleksić potvrdio je za TV Prva da su rađeni mnogi eksperimenti i postoje razne narodne priče da nekog više, a nekog manje napadaju, zbog slatke krvi, u pitanju je znoj koji čovek ispušta, nulta krva grupa je kaže najprivlačnija.

Pored toga, upozorava da posebnu "poslasticu" za komarce predstavljaju i trudnice, jer je njihova temperatura tela viša, a neke studije su pokazale i da jednu vrstu egipatskih komaraca čak privlači i ženski glas, ali i ljudi koji piju pivo.

 

Sve u svemu, neka pravila postoje, ali za sada nijedna studija nema objašnjenje zašto komarci nekoga "zaobilaze".

A, kako, zapravo možemo da se sačuvamo od ujeda ovih dosadnih insekata?

-Svetla odeća, repelenti i da se ne boravi u periodu kada su ovi insekti najaktivniji, a i neophodno je da se sačeka da ujed prođe, potvrdio je Aleksić.

Dobra vest je da je u Beogradu trenutno najaktivniji takozvani šumski komarac, koji relativno brzo završava svoj ciklus.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR