Glas Javnosti

KAKO SE OVO DESILO? Pacijenti Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti dva meseca bez leka

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pacijenti Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti "Prim. dr Branko Gačić" u Paunovoj ulici upozorili su danas da već dva meseca nema leka esperal koji se koristi u terapiji za njihovo lečenje, dok se na sajtu Apoteka Beograd navodi da je lek deficitaran i da je serija povučena.

Kako su pacijenti naveli u saopštenju, esperal se koristi kao terapijska mera u prevenciji zavisnosti od alkohola.

„Narodski rečeno, to je blokator koji pacijent na dnevnom nivou mora da pije i često je jedina zaštita od recidiva, ponovnog propijanja“, navodi se u saopštenju.


Ističe se da se u redovnoj terapiji dobija od lekara ili terapeuta u ustanovi koja pacijente leči, ali sa mogućnošću kupovine uz izveštaj lekara.

„Verujemo da u nadležnim institucijama poput Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu, kao i bolnici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj i drugim, pacijenti mogu da dođu po svoju dnevnu dozu terapije, ali se postavlja pitanje šta je sa ljudima koji ne žive na području Beograda“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su u razgovorima sa apotekarima saznali da leka nema ni kod dobavljača, ni u nabavci i da država nije našla rešenje kako da pacijente opskrbi terapijom, uz napomenu da su pacijenti terapiju nabavljali u zemljama iz okruženja, ali da imaju informaciju da će se u budućnosti propisivati lek koji je 20 puta skuplji.


Glas javnosti/ N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR