Glas Javnosti

KAKO SE MERI BOGATSTVO? Tri načina kako se računa koja država ima najviše novca

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kako merite ekonomski uspeh jedne zemlje?

Prema jednom klasičnom merenju, BDP po glavi stanovnika pokazuje individualni ekonomski prosperitet. Ali poređenje zemalja samo po ovom pokazatelju ne govori celu priču. Da biste dobili bolju predstavu o životnom standardu, potrebno je da pogledate dokle će vaš novac ići zajedno sa prilagođavanjem produktivnosti rada. Visual Capitalist rangirao je najbogatije zemlje sveta prema tri različite kategorije, na osnovu podataka Ekonomista i Sondre Solstada.
Najbogatije zemlje sveta, prema BDP-u po glavi stanovnika
Prema ovom kriterijumu, manje zemlje prolaze mnogo bolje — od 10 najbogatijih zemalja, njih osam ima stanovništvo ispod 10 miliona ljudi. Luksemburg, čiji finansijski sektor čini 25% njegovog BDP-a, najbogatija je zemlja na svetu po BDP-u po glavi stanovnika.

Sa populacijom od samo 660.000, zemlja se takođe smatra poreskim rajem, što podstiče strane investicije zbog svoje povoljne poreske politike. Zbog značajnog bogatstva male nacije, njeni građani uživaju u besplatnom obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i prevozu.
Bermuda, kao i Luksemburg, poznata je kao poreski raj. Nekoliko multinacionalnih kompanija sklonilo je milijarde u ovoj ostrvskoj državi – uključujući Google, koji je 2017. premestio 23 mlrd USD u kompaniju skrivenog vlasništva kako bi smanjio troškove stranog poreza.
Sa BDP-om po glavi stanovnika od 82.808 dolara, Singapur je najbogatija zemlja u Aziji zahvaljujući svojoj ulozi globalnog centra za finansije, trgovinu i turizam.
BDP po glavi stanovnika na osnovu relativne cene roba
 
Drugi način poređenja zemalja prilagođava BDP po glavi stanovnika na osnovu relativne cene roba i usluga kako bi se uzele u obzir razlike u troškovima života i snazi ​​lokalne valute.
Ovo omogućava jasnije poređenje životnog standarda u različitim zemljama jer se za dolar može kupiti više dobara u različitim zemljama. Zemlje se drugačije rangiraju na osnovu ove mere, poznate kao BDP po glavi stanovnika prilagođen paritetu kupovne moći (PPP). Singapur u ovom slučaju značajno skače na lestvici kada se BDP prilagodi PPP.
Gledanje na najbogatije zemlje sveta na ovaj način pokazuje da je životni standard u Singapuru visok jer njihova valuta može ići više nego u drugim zemljama. Često će bogatije zemlje imati više cene kao rezultat veće produktivnosti rada, napredne tehnologije i drugih faktora.
Slično tome, UAE se penju u prvih 10, nadmašujući i Švajcarsku i SAD. Kao jedna od najvećih zemalja u proizvodnji nafte u svetu, ostvarila je 100 milijardi dolara prihoda od nafte u 2022, što je otprilike 100.000 dolara po stanovniku.

Najbogatije zemlje sveta prilagođene satima rada
 
Kako se rangiranje bogatstva menja kada se uzme u obzir produktivnost?Da bi se ovo analiziralo, BDP po glavi stanovnika na bazi PPP se prilagođava procenjenim radnim satima po osobi. Ekonomije koje imaju visokokvalitetnu, produktivnu radnu snagu sa jakim životnim standardom imaju tendenciju da se dobro rangiraju koristeći ovu meru.U ovom slučaju, Norveška ima najbolji plasman na globalnom nivou. Na ovaj snažan rezultat verovatno utiče manje sati rada u poređenju sa američkom populacijom zbog većih naknada za godišnji odmor, između ostalih faktora.
U međuvremenu, SAD su na 11. mestu kada je u pitanju prilagođavanje radnih sati, sa uglavnom zapadnoevropskim zemljama ispred na rang listi. Slično tome, zemlje uključujući Holandiju, Singapur, Hongkong i Brunej opadaju pri prilagođavanju radnog vremena.
Važno je da se najbogatije zemlje sveta ne mogu razumeti uzimajući u obzir samo jednu metriku. Samo gledanjem niza parametara možemo videti kako se zemlje razlikuju u rangiranju, zavisno od parametra koji uzimamo kao relevantan.


Glas javnosti/ B06S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR