Domaćice se uglavnom trude, da ovog dana na trpezi bude ono što ukućani vole. Ako uzmemo u obzir činjenicu da post isključuje većinu namirnica iz upotrebe (meso, mesne prerađevine, mlečne proizvode, jaja), moramo voditi računa koliko ćemo jesti, kao i šta ćemo posle posta od hrane konzumirati.
Slažem se, nije lako odoleti slanim i slatkim đakonijama, ali stručnjaci savetuju da budemo oprezni, kada je konzumiranje mrsne hrane u pitanju.
Gastroenterolozi, savetuju da se u prvim danima, posle posta na trpezama uglavnom nađe takozvani beli mrs (mladi sir, jogurt, kiselo mleko, mladi kajmak), od mesa piletina i ćuretina (dinstana ili kuvana). Poželjno je iz upotrebe prvih dana isključiti jaku, začinjenu, pohovanu i prženu hranu.
Bilo bi poželjno da se riba svoje mesto na meniju zadrži do dva puta u toku nedelje. Posebno voditi računa kada su jaja u pitanju, pa ih i ishranu uvoditi postepeno.
Naravno, ovo su samo predlozi. Ishrana treba da bude raznovrsna, sa odgovarajućom količinom voća, povrća i žitarica, ne zaboravite vodu, kao osnovni i bitan izvor za organizam.
Ukoliko digestivni problemi zadaju muke, u pomoć uvek mogu da „uskoče" neke od namirnica, koje svaka domaćica u svojoj kuhinji poseduje. A, to su: soda bikarbona, čaj od nane, čaj od bosiljka, cimet, đumbir.
I za kraj, kako se Božićni post završava proslavom najradosnijeg hrišćanskog praznika, budite umereni u konzumiranju mrse hrane, ali i alkoholnih pića.