Glas Javnosti

KAKO PROSLAVITI NAJVEĆU SRPSKU SLAVU: Epidemiolozi i sveštenici se USAGLASILI, evo šta savetuju STRUČNJACI da uradite na Svetog Nikolu

Društvo
Autor: Glas javnosti

Sveti Nikola je najveća krsna slava u Srbiji i mnogi vernici proslavljaju ovaj praznik, međutim, ove godine situacija sa tradicionalnim načinom slavljenja slave će biti promenjena. Epidemiolozi i sveštenici su se usaglasili da slave treba obeležiti samo u krugu porodice, bez velike gozbe kao ranijih godina,

 Prota Stojadin Pavlović, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije sa četrdesetogodišnjim iskustvom verske službe, upozorava sve vernike da prilikom obeležavanja krsne slave vode računa o pandemiji kovida.

- Zbog korone ove godine sveštenici i parohijani ili svečari koji slave krsnu slavu imaju intenzivniju komunikaciju. Tako su se sveštenici javljali svojim parohijanima 15 dana uoči slave da se dogovore da li i kada da mu dođu u kuću da svete vodicu. Takođe, dogovaraju se da li će i kada donositi slavsko žito, sveću, kolač i vino u crkvu na osvećenje. Kako se ne bi stvarale gužve u crkvi, parohijani mogu da zakažu termin za osvećenje – objašnjava Pavlović.

Ipak, kako kaže, zbog pandemije korona virusa sveštenici ne insistiraju da se sveti vodica u domu i nosi slavsko žito, kolač, sveća i vino u crkvu.

Jedna osoba da donese kolač za više porodica

- Mnogi imaju bolesne ukućane ili članove porodice u bolnici, mnogi se plaše ili jednostavno nisu u mogućnosti za to. Zato postoji mogućnost i da, na primer, mlađa osoba odnese slavsko žito u crkvu za više porodica kao što se nekada radilo za udaljena sela. Naravno, blagoslov postoji i ako u kući član porodice ili blizak čovek porodice uz kadionicu i sveću pročita molitvu i prelomi kolač – naglašava Pavlović.

On apostrofira kako je posebno važno da broj gostiju bude smanjen u skladu sa epidemiološkim merama. Podsećanja radi, zabranjeno je okupljanje više od pet osoba u zatvorenom prostoru.

- Zbog toga domaćin može slaviti slavu u više termina u dva dana i da u tim terminima nema više od pet gostiju. Ali ono što je za nauk, pouku i korist jeste da se Srbi vraćaju tradicionalnom pravoslavnom obeležavanju slave u svojim domovima. Da neće praviti od slave gozbu i pridavati veći značaj gozbi u odnosu na osnovne elemente slave: slavsku sveću, kolač, žito i vino. Neće slaviti slavu u restoranu sa 150 gostiju, što nikako nije u duhu vere – prosvetljuje Pavlović i dodaje da je Srbin slavio slavu u svim vremenima i ma gde se nalazio, čak i u rovu.

Savest najvažnija

I članovi Kriznog štaba skreću pažnju javnosti na sve opasnosti bahate proslave krsne slave.

- U ovoj situaciji jasno je da je sve prepušteno nekoj savesti. Ipak, svako slavlje treba da bude takvo da ne dođe do zaražavanja - kaže dr Predrag Kon

Njegov kolega profesor Branislav Tiodorović poziva da se Sveti Nikola proslavi kao što je obeležen Aranđelovdan.

Foto: Printscreen/RTS

Stroge mere

- Mere za slavu Sveti arhanđel Mihailo su se, ipak, poštovale. Slavljen je, pre svega, u porodičnom krugu. Onaj ko je to slavio šire, odmah je imao za posledicu, posle pet do sedam dana, da se svi razbole. Ima takvih slučajeva. I domaćin i gosti bili su u velikom problemu – naglasio je Tiodorović.

Kako kaže, za Svetog Nikolu bi okupljanje trebalo da bude samo porodično.

- Za Aranđelovdan nismo zapazili da se slavilo po kafanama, restoranima... Sada apsolutno treba nastaviti tako. Vrlo je važno da bude samo porodično i uz poštovanje strogih mera, uz rastojanje. Prostoriju treba prilagoditi tako da svako bude na rastojanju od metar i po, da oni koji pripremaju hranu održavaju dobru higijenu - savetuje prof. dr Tiodorović i dodaje da ne treba govoriti ljudima da ne slave slavu jer je to "naša tradicija koja se čuva".

Kontrolisati i kafane

- Veći broj inspektora bi trebalo da ide da kontroliše da li se poštuje zabrana okupljanja većeg broja ljudi. Ne treba da idu od vrata do vrata, ali u svakoj mesnoj zajednici se zna ko je i ranijih godina "vršio velika slavlja". Ranije se slavilo i po kafanama, sad one neće raditi, ali za svaki slučaj nek inspektori kontrolišu i te objekte - rekao je Petrović.

Saveti:

proslava u krugu porodice
slaviti dva dana, u više termina
do pet osoba u jednom terminu
član porodice da pročita molitvu
nema proslava po restoranima
okupljeni da drže distancu
često provetravanje prostorija

(Glas javnosti/Blic.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR