Glas Javnosti

Kako pronaći vlasnika parcele u par koraka

Društvo
Autor: Glas javnosti

Oni koji žele da kupe stan, a zanima ih ko je trenutni vlasnik, sigurno razmišljaju o tome kako da pronađu vlasnika parcele, što zapravo može da se uradi u nekoliko jednostavnih koraka.

Takođe, oni koji su dobili parcelu kao nasledstvo, ali ne znaju baš mnogo o njoj, takođe vrlo brzo mogu da saznaju ono što ih zanima. Potrebno je znati osnovne podatke o parceli, poput adrese, a onda je uz pomoć eKatastra moguće pronaći vlasnika.

Oni koji kupuju stan znaju da je jedan od koraka i upisivanje nepokretnosti i prava svojine u katastar nepokretnosti. To je zapravo javni registar koji predstavlja osnovnu evidenciju o nepokretnostima.

Uvid u listu nepokretnosti

Postupak pronalaska vlasnika parcele je znatno jednostavniji sada nego što je bio pre par godina. Naime, to može da se uradi bez odlaska u bilo koju instituciju – uvid u listu nepokretnosti može da se pronađe putem interneta.

Ko želi da dođe do ove informacije, pre svega treba da otvori eKatastar i vrlo brzo će, čak i ako nema sve podatke o parceli, moći da sazna ko je njen vlasnik. Potrebno je znati broj parcele u okviru opštine i katastarske opštine na kojoj se nekretnina nalazi ili, jednostavno, ulicu i broj.


Nakon otvaranja eKatastra, potrebno je odabrati “javni pristup”, a potom i opštinu kojoj pripada određena parcela. Ukoliko se pretraživanje vrši po broju parcele, potrebno je odabrati katastarsku opštinu, a nakon toga uneti i broj parcele.

Ukoliko ipak, broj parcele nije poznat, već samo adresa, treba odabrati upravo to – pretraživanje po adresi. Nakon unete adrese i broja, otvoriće se lista nepokretnosti, iz kojeg svako može da sazna ime i prezime vlasnika, broj parcele, kao i vrstu, odnosno namenu zemljišta.

Uvid u list nepokretnosti bez svih podataka

Ukoliko nedostaju određeni podaci, pre pretraživanja na sajtu Republičkog geodetskog zavoda, potrebno je obaviti pretragu u cilju pronalaženja broja parcele. Ova informacija može da se pronađe putem sajta Geo Srbija, gde se nalazi Nacionalna infrastruktura geoprostornih podataka (NIGP).

Kada se na Geo Srbiji otvori prozor “usluge”, potrebno je odabrati digitalnu platformu, nakon čega se na ekranu pojavljuje mapa Srbije. Potrebno je odabrati lokaciju na kojoj se nalazi određena parcela, nakon čega je potrebno odabrati opciju ”katastar”, koja se nalazi sa gornje leve strane, u meniju “Izbor tema i slojeva”.

Tada u padajućem meniju treba odabrati oblast Srbije u kojoj se nalazi parcela, a na svakoj registrovanoj parceli pojaviće se broj.

Mapa e-katastra

Kada se na ovaj način odabere parcela, dobijaju se podaci koji mogu da se iskoriste prilikom pretrage u eKatastru.

S druge strane, ova mapa može da bude korisna i kada su poznati samo broj parcele i katastarska opština, putem mape mogu da se dobiju dodatni podaci o površini parcele i preciznoj lokaciji.

Potrebno je, u opciji za pretraživanje, koja se nalazi u gornjem levom uglu, uneti broj parcele i katastarsku opštinu.

Nakon pretraživanja, odabrana parcela biće obojena u ljubičasto, a klikom na nju otvaraju se podaci o površini i položaju parcele. Osim odabrane parcele, moguće je proveriti i sve ostale koje se nalaze u odabranoj oblasti.

Satelitski snimak katastarske parcele

Mapa e-katastra nudi korisnicima mogućnost da pogledaju satelitski snimak parcele koja ih zanima. Postupak je jednostavan, s obzirom na to da čim korisnik pretraži parcelu, automatski se prikazuje i satelitski snimak prenosi nova.rs.

Čemu služi identifikacija katastarske parcele?

Identifikacija katastarske parcele je proces koji je često potreban prilikom nasleđivanja. Tada se često dešava da osoba kojoj parcela pripadne zapravo ne zna gde se parcela nalazi, ali ima neki osnovni podatak, poput broja.

S druge strane, može da se desi da naslednik zna jedino gde se nalazi parcela, identifikacijom mogu da se utvrde ostali podaci.

Identifikacija se vrši kada nema potrebe za omeđavanjem, odnosno pomeranjem granica parcele, već samo kada je potrebno pokazivanje parcele koje će, u ovom slučaju naslednika, upoznati sa parcelom. Ovo pokazivanje može da se uradi i na avio i satelitskim snimcima, kao i pravljenjem skice položaja pacele sa prilaznim putevima i pratećom infrastrukturom.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR