Glas Javnosti

KAKO PREDVIDETI ZEMLJOTRES: Da li je rešenje u ELEKTROMAGNETNIM poljima?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Zemljotresi od nastanka čovečanstva predstavljaju jedan od najvećih prirodnih pretnji i jedan od najvećih problema jeste kako predvideti potrese i sprečiti tragične posledice.

Sezmiolozi su već neko vreme upoznati sa fenomenom kratkih i suptilnih elektromagnetnih anomalija u podzemnim elektronskim poljima, koje se javljaju čak i nekoliko nedelja pre zemljotresa.

Iako za sada niko ne zna šta dovodi do pojava tih anomalija, primamljivo zvuče nagađanja da su upravo neobične elektromagnetske smetnje ključ u predviđanju zemljotresa.

Nova istraživanja ukazuju na to da su razlog gasovi zarobljeni ispod zemlje - koji traže bilo kakvu pukotinu kako bi izašli na površinu.


Gasovi su zatvoreni u kamenoj "pećini" gde nepomični kameni slojevi koji gas drže zatvorenim počinju da se pomeraju se i otvaraju pod naletom gasa, piše Sajens Alert.

Kada pećina "pukne" i pritisak padne, metan i ugljen dioksid koji su do sad bili zatvoreni u podzemnim vodama počinju da se šire i "eksplodiraju".

Oslobođeni gas se prilikom izlaska naelektriše elektronima ispuštenim iz oštećenih kamenih slojeva - što dovodi do mešavine gasa pod naponom i stvaranja struje dok putuju prema površini zemlje.

-Valjanost rezultata potvrđuje hipotezu. Interakcija oštećenog kamena sa gasom, duboko u zemljinoj kori tokom kvazi-statičnih pukotina možda igra veliku ulogu u stvaranju elektromagnetskih anomalija pre zemljotresa, naveli su naučnici u istraživanju.

glas javnosti

Ostale hipoteze govore o ideji da samo kamenje može da postane provodnik struje pri dovoljnom naprezanju i visokoj temperaturi.

Mogućnosti predviđanja potresa i dalje nije moguća, ali naučnici se nadaju da će uskoro biti u stanju da predvide zemljotres i to tako što će pratiti elektromagnetni signal zemljine struje.

To bi bilo moguće postavljenjem čeličnih cevi za vodu duboko pod zemlju, koje bi služile kao odličan sprovodnik za struju i mogle bi da nagoveste elektromagnetne nestabilnosti duboko ispod površine Zemlje.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR