Glas Javnosti

Kako je nasilje u porodici nad MUŠKARCIMA zanemaren problem u Srbiji: TRPELI BRUTALNO MALTRETIRANJE PA ZAVRŠILI U SIGURNOJ KUĆI!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Danas je u Bačkoj Palanci došlo do incidenta kada je dvadesetčetvorogodišnja devojka prebila muškarca (38) nakon što ga je izbacila iz kuće. Nasilje nad ženama i decom je problem svetskih razmera i nažalost svakog dana umesto da se smanjuje on postaje sve veći, ali problem koji ne smemo zanemariti je i zlostavljenje muškaraca, psihičko i fizičko.

Naime, u Srbiji postoje sigurne kuće za muškarce koje su skućile sve one koji su zlostavljani i maltretirani u porodici.

Prva otvorena je u Ćurpiji još 2009. godine, a pored krova nad glavom, ugroženim muškarcima pruža se pravna i svaka druga pomoć. Za prvih godinu dana pruženo je utočište četvorici muškaraca i svi su bili žrtve nasilja u porodici.

Podaci dokazuju da su sve češće žrtve porodičnog nasilja muškarci, iako se oni retko odlučuju da to i prijave, a prva zvanična Sigurna muška kuća na Balkanu je upravo ova u Ćupriji.

Smiljana Antić, portparolka NVO "Muška sigurnost" tada je za medije govorila da žene jesu slabiji pol, ali umeju da budu pravi stručnjaci za verbalno i drugo maltletiranje.

Foto: Youtube/Printscreen

Ljudi koji su pokrenuli čitavu ovu priču zadovoljni su jer su teme o zlostavljanom muškarcu i nasilnom slabijem polu otvorene, iako ne spore da i dalje ima daleko više ugroženih žena treba videti celu sliku.

Ekonomista Dušan Trifunović iz Ćuprije bio je žrtva supruge godinama, a kasnije je i osnovao ovu organizaciju.

-Psihičko nasilje je počelo od samog zasnivalja braka, a posle rođenja trećeg deteta počelo je i fizičko. Gušila me je jastukom i bojao sam se za život- pričao je Dušan Trifunović tada za medije.

Privatna sigurna kuća

A onda i druga, na privatnom posedu, odnosno imanju Nišlije Đorđa Mišića pre 9 godina.

Ovo nesvakidašnje sklonište, koje je bilo mala brvnara kao Sigurna kuća za muškarce koji beže od maltretiranja kod kuće.

Kako je Mišić objasnio tada za medije on je planirao da uz pomoć donatora napušteni „Preferans klub“ u blizini stovarišta preuredi za ove potrebe.

Naime, u devet kvadrata deli dobro i zlo sa svojim sapatnicima koji nemaju gde da u miru provedu nekoliko sati. Neki slučajevi su baš ekstremni jer jači pol istinski trpi psihičko maltretiranje od partnerke, majke ili sestre, dok drugima samo treba da na miru „pojedu burek“.

Foto: Youtube/Printscreen

Mada Mišićeva sigurna kuća nikada nije dobila oficijelni status, pa time ni finansijsku pomoć, bila je utočište desetinama muškaraca koji su bežali od gneva ali i pesnica svojih boljih polovina.

Oni su se žalili kako im žene ne daju ni parče bureka na miru da pojedu, kako ih isteruju iz kuće jer su izgubili posao i lupaju im šamare.

Đorđe im je u brvnari u niškom naselju Crvena Zvezda obezbedio pet kreveta, obroke koje su zajednički spremali a oni su mu uzvraćali radom na stovarištu ogrevnog drveta. Živeli su kao složna porodica, sve dok se nije pojavila jedna žena, a posle nje su samo počele da dolaze i odvode muškarce sa kojima su tamo započele vezu.

Đorđeva sigurna kuća se tako „raspala“.

-Kuća se rasturila, ali prijateljstvo je ostalo, eto ja sam nekako zaslužan i za njihove nove živote. Da nije bilo moje sigurne kuće, ne bi se ponovo oženili, ovaj put kako treba. Pa, neka im je sa srećom, nadam se da neće ponovo bežati od žena, a i da hoće, više nemaju gde- zaključuje Mišić tada za medije.

Sve češće nasilje nad muškarcima

Broj žena optuženih za bračno nasilje u Srbiji porastao je za čak 60 puta u poslednjih 15 godina. Dok je 2002. bilo svega deset takvih slučajeva, 2019. godine ih je bilo 598.

Iako statistika i dalje pokazuje da na svako žensko nasilje dolazi čak deset muških ovaj problem nije zanemarljiv.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR