Glas Javnosti

Kako je došlo do trovanja hlorom mladih vaterpolista

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iz JKP „Stadion” tvrde da su sportisti ušli nelegalno u objekat koji je pripreman za takmičenje. I vaterpolisti i preduzeće najavljuju da će utvrditi okolnosti incidenta.

Nakon vaterpolo treninga, održanog u Sportsko rekreativnom centru „Prozivka”, više dece, članova Vaterpolo kluba „Spartak” imalo je disajne probleme, a jedno dete je preko noći zadržano u Opštoj bolnici u Subotici.

Većina dece se gušila, imali su otok, crvenilo i suzenje očiju. Kako je tada u prvi mah naveo Laslo Joža, predsednik Vaterpolo kluba „Spartak”, sva deca se nakon ukazane pomoći osećaju dobro, a po svemu sudeći ovo trovanje hlorom u bazenu neće ostaviti posledice po njihovo zdravlje.

Ipak, disajni problemi dece bili su dramatični za roditelje i veći broj je morao da potraži pomoć lekara. Roditelji mladih sportista takođe tvrde da ovo nije prvi slučaj trovanja hlorom.

I Laslo Joža smatra da je potrebno da se slučaj istraži i utvrdi kako je došlo do incidenta i čija je odgovornost što je došlo do trovanja dece. Takođe je izneo pretpostavku da se radilo o ograničenom incidentu izazvanom time što je veća količina hlora ubačena u mali bazen, da je došlo do reakcije u vazduhu, a ta koncentracija kasnije je isparila.


Trening vaterpolista prošlog petka uveče odvijao se u malom bazenu, zbog toga što su u velikom bazenu već bile pripremljene staze za plivačko takmičenje koje je organizovano u subotu. Obaveštenje da će u subotu biti održano plivačko takmičenje, te da bazen za građane neće raditi ni u petak, ni u subotu, postavljeno je još 16. novembra i na fejsbuk stranici Sportsko-rekreativnog centra „Prozivka”.
Četiri dana nakon incidenta nije se oglašavalo nadležno preduzeće JKP „Stadion”, a direktorka Tamara Dimitrioski upućivala je novinare da pitanja pošalju pismeno. Nije se oglasila niti jedna od nadležnih inspekcija.

Zvaničnih reakcija nije bilo osim što je Stevan Bakić, gradonačelnik Subotice u nedelju 20. novembra posetio dva dečaka A. M. (11) i K. L. (18) na Odeljenju pedijatrije Opšte bolnice koji su lečeni zbog „umerene iritacije vidljivih sluzokoža i gornjeg respiratornog trakta”. Bakić je o ovome pisao na svom fejsbuk nalogu, ali ovu posetu nije doveo u vezu sa trovanjem hlorom na bazenu, niti naveo šta je bio povod posete.

Tek 22. novembra JKP „Stadion” izdalo je saopštenje u kome navodi da je tokom vikenda SRC „Prozivka” bio domaćin dva značajna događaja u organizaciji saveza za školski sport i nastavnike fizičke kulture grada Subotice. Zbog priprema za takmičenje i samog takmičenja, bazen je bio zatvoren za ostale korisnike.

„Korisnici nisu mogli na legalan način da uđu u objekat jer su oba zvanična ulaza bila zaključana između dva događaja, a na vratima je bilo istaknuto obaveštenje sa informacijom da je objekat zatvoren. Zbog velikog broja učesnika događaja 18. 11. 2022. godine, zaposleni su vršili tretman vode u malom bazenu, radi sprečavanja razvoja mikroorganizama” stoji u saopštenju JKP „Stadion”.


Dalje se navodi da su vaterpolisti „Spartaka” ipak ušli u objekat, kroz poslovne prostore koje ne kontroliše „Stadion”, a da su „ignorisali i tehničara,  zaposleno lice JKP ’Stadion’ Subotica, koji im je skrenuo pažnju na to da se vrši dodatno hlorisanje malog bazena i da je objekat zatvoren”.

Zbog vesti o trovanju „Stadion” je od Zavoda za javno zdravlje Subotica, koje inače svake druge sedmice kontroliše  kvalitet vode u bazenu, zatražio vanrednu analizu vode. Na teren je izašao i inspektor Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo i potvrđeno je da je voda u oba bazena bezbedna kad je reč o koncentraciji hlora, stoji u saopštenju „Stadiona”. Preduzeće takođe navodi da su obratili Opštoj bolnici u Subotici interesujući se za zdravstveno stanje primljenih pacijenata i dobili izveštaj od direktora ustanove. „Rukovodstvo JKP ’Stadion’ Subotica će učiniti sve da do ovakvih nemilih događaja više ne dođe. O rezultatima i zaključcima istrage će javnost biti obaveštena” stoji u saopštenju JKP „Stadion”.

„U saopštenju postoje određene nepreciznosti. Održaćemo sednicu Upravnog odbora, nakon čega ćemo kontaktirati ’Stadion’. Naš cilj nije da komuniciramo preko saopštenja i u ovom trenutku najvažnije je zdravlje dece” kaže za „Politiku” Laslo Joža, predsednik Vaterpolo kluba „Spartak”.

Stranka slobode i pravde u Subotici oglasila se saopštenjem u kojem traži ostavku direktorice Tamare Dimitrioski zbog problema sa kvalitetom vode u bazenu koji su prisutni već duže vreme.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR