Glas Javnosti

KAKO ĆE IZGLEDATI DRŽAVNA MATURA: Ovi fakulteti su odlučili da uvedu TEST SKLONOSTI

Društvo
Autor: Glas javnosti

Test sklonosti planira da uvede 10 fakulteta

Konkurs za upis brucoša Univerziteta u Beogradu biće objavljen u maju. To bi trebalo da bude poslednja generacija koja će se upisivati po postojećim pravilima, jer od sledeće godine srednjoškolci polažu državnu maturu. Fakulteti Univerzitetu i Ministarstvu šalju predloge uslova upisa.

U sastavu Univerziteta u Beogradu je 31 fakultet. Prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu, profesor Dejan Filipović, kaže za RTS da je 26 fakulteta do sada poslalo svoje podatke kako će organizovati i vrednovati državnu maturu, odnosno koji će fakulteti dodatno uvesti test sklonosti.

- Očekujemo i da ovih pet fakulteta dostave do kraja sledeće nedelje - dodaje Filipović.

Ukazuje da deset fakulteta planira da uvede testove sklonosti.

- To su prevashodno sa grupacije medicinskih nauka - znači Medicinski, Farmaceutski, Veterinarski i Stomatološki. Kao što je ranije bilo i najavljivano, to je Fakultet sporta i fizičke kulture i Arhitektonski fakultet, a pored njih za sada su se izjasnili da će test skolonosti imati i Saobraćajni fakultet, FON i ETF - navodi Filipović.

Wikipedia/Medicinski fakultet
foto: Glas javnosti



U aprilu prošle godine predložen je prelazni period između tri i četiri godine, a Filipović kaže da se od toga odustalo.

- Na osnovu zaključka Senata prošlog aprila. Međutim, razgovarajući sa Ministarstvom koje je maksimalno izašlo u susret Univerzitetu, formirana je bila i radna grupa. Poslednjih šest meseci smo imali intenzivne razgovore sa Ministarstvom kako da usaglasimo da se postavi državna matura, da ne budu đaci oštećeni, a opet da fakulteti zadrže svoju autonomiju - objašnjava Filipović.

Printscreeen Youtube
foto: Glas javnosti



Navodi i da će Univerzitet u Beogradu upisati 15.200 studenata na osnovne akademske studije na prvu godinu, a deset fakulteta, otprilike će okupiti 4.200 studenata, polagaće test sklonosti da bi upisali prvu godinu, što je nekih 26 procenata.

Ono što je, čini se, veći problem od državne mature, jeste pitanje sa kakvim znanjem dolaze srednjoškolci, jer na primer na FON-u 30 posto vukovaca nije položilo ni 50 odsto testa za upis na fakultet prošlog leta.

pixabay.free
foto: Glas javnosti



- Da, to jeste jedan od problema s kojim se mi susrećemo i koji je više puta evidentiran i na Senatu i na proširenom kolegijumu. Upravo zbog toga su i fakulteti koji su popularniji, koji su više traženi i uveli test sklonosti da to bude još jedan parametar kako bi odabrali najbolje studente da upišu taj fakultet - objašnjava Filipović.

Krajem maja će biti organizovana proba državne mature.

Oni koji će ove godine upisati fakultete prijemne ispite polažu krajem juna, a neki fakulteti će i ove godine organizovati probne prijemne.

(Glas javnosti / Telegaf.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR