Glas Javnosti

KAKAV PODVIG: Srpkinja prva na svetu rodila sina sa MATERICOM KOJA JE PRESAĐENA OD SESTRE BLIZNAKINJE!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Te 2018. godine naša zemlja ispisala je medicinsku istoriju.

Srpkinja je prva žena na svetu koja je rodila bebu iz presađene materice, i to sve zahvaljujući jedinstvenom podvigu srpskih lekara iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, koji su joj transplantirali organ od njene sestre bliznakinje!

Zdrav dečak, težak 2.970 grama, došao je na svet u Univerzitetskoj bolnici u italijanskom gradu Bolonji. Porođaj je urađen carskim rezom.

Profesor dr Miroslav Đorđević izveo je transplantaciju materice 26. marta 2017. godine zajedno sa dr Milenkovićem, ali i celim timom lekara iz Tiršove, sa stručnjakom iz Švedske, profesorom Macom Braunstonom na čelu.

U timu za transplantaciju su bila tri lekara iz Švedske, tri lekara sa Harvarda, direktor Transplantacione hirurgije sa Harvarda profesor Štefan Tulijus, tri lekara iz Izraela i ogromna ekipa iz Tiršove, veliki broj sestara i ostalog osoblja.Inače, porodilja potiče iz jednog malog mesta u Srbiji, a ostala je u drugom stanju zahvaljujući postupku vantelesne oplodnje, koji je obavljen posle presađivanja materice. Budući da se nalazila u Italiji zbog poslovnih obaveza, odlučila je i da se porodi u Bolonji, ali uz asistenciju tima lekara koji su učestvovali u transplantaciji.

10-15 devojčica se godišnje u Srbiji rodi bez materice

1. put u svetu su presađivali matericu od jednojajčane bliznakinje

16 sati trajao je ovaj zahvat u Tiršovoj

Glas javnosti/Kurir

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR