Glas Javnosti

KAKAV GAZDA – TAKAV PAS! OPASNI psi – ODGOVORNOST VLASNIKA! (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Kućni ljubimci su velika radost, oni su kao članovi porodice. Međutim, postoji i druga strana medalje. Ima, nažalost, kućnih ljubimaca, pogotovo pasa, koji ispoljavaju agresivnost prema drugim psima, ljudima, pa čak i ukućanima. Šta raditi u takvoj situaciji?

Vlasnicima pasa koje ljubimci napadaju, grizu, ujedaju, pogotovo ako se tako ponašaju i prema članovima domaćinstva, veterinar Dragan Vesić preporučuje da takvu životinju ne drže u svom okruženju. Ne bi trebalo dozvoliti da se psi različitih telesnih masa igraju jer, objašnjava naš sagovornik, iz banalnog razloga može doći do povređivanja manjih pasa. Takođe, potencijalno opasni psi moraju da nose korpu tokom šetnje.

U ordinaciji našeg sagovornika u proseku mesečno bude oko 4-5 intervencija na psima koje je ujeo drugi pas. Ujedne rane mogu da budu vrlo teške, ponekad i smrtonosne.

Neki vlasnici pasa sa kojima smo razgovarali imali su različita, pa i vrlo teška, iskustva sa povredama između pasa. Na primer, kako nam je ispričala vlasnica pudlice, njenu ljubimicu napao je rotvajler, a da njegov vlasnik uopšte nije reagovao. Prema njenim rečima, oporavak pudlice je bio težak, uz mnogo patnje i mnogo potrošenog novca. Navodi i primer druge pudlice kojoj je staford odgrizao šapu, dok je vlasnica staforda ignorisala problem i jednostavno se udaljila. Naša sagovornica smatra da postoje opasne rase pasa i da, na primer, rotvajlerima i stafordima nije mesto u centru grada.

Dr Dragan Vesić je, pak, mišljenja da ne postoje rase pasa sa predispozicijom da ujedaju.  

- Sve zavisi od odnosa vlasnika: kako kontroliše svoju životinju, da li je šeta sa zaštitnom korpom, da li dozvoljava da se druži sa drugim psima ako zna da je pas agresivan – objašnjava dr Vesić.

Republičkim Pravilnikom o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost po okolinu definisano je koja životinja se smatra opasnim psom. To je, kako je precizirano, bilo koja jedinka te vrste, izuzev službenog psa, koja je bez očiglednog povoda napala čoveka ili drugog psa i nanela mu telesne povrede ili smrt, koja je uzgajana ili dresirana za borbe pasa ili nađena u organizovanoj borbi pasa, namenjena za čuvanje imovine ili kao telesni čuvar, rase pit bul terijer ili mešanac te rase, koji ne potiče iz kontrolisanog uzgoja, kao i  rase bul terijer, staford terijer, američki staford terijer i mini bul terijer ili mešanac tih rasa.

Propisano je da vlasnik opasnog psa mora da drži u prostoru ili objektu iz koga pas ne može da pobegne. Na ulazu, koji je neophodno držati pod ključem, mora biti vidljivo upozorenje: „OPASAN PAS”. Pse koji mogu predstavljati opasnost po okolinu, isključivo sa zaštitnom korpom i na kaišu, mogu šetati samo punoletna lica. Nesavesni vlasnik može se kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara. Očigledno je da se ti propisi ne poštuju, a i ne kontrolišu kako bi trebalo.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR