Glas Javnosti

Kada koristite ChatGPT za pisanje CV-ja regruteri misle da ste slagali nešto

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pisanje CV-ja može da bude naporan posao. Morate da pročitate opis posla da biste videli šta traže. Morate da navedete poslove na kojima ste bili angažovani da biste otkrili vaše iskustvo i dokazali da se dobro uklapate. Takođe, potrebno je da se uverite da nema gramatičkih i pravopisnih grešaka.

Sa pojavom tehnologije kao što su ChatGPT i Microsoft Copilot, mnogi ljudi se oslanjaju na generativnu veštačku inteligenciju da bi u potpunosti napisali svoje radne biografije. Postoje prednosti korišćenja, kao što je pomoć u organizovanju radnog iskustva. Ali postoje i razne vrste saveta zbog kojih izgleda kao da ste „ubacili opis posla u AI i dobili savršen CV“, kaže trener za karijeru Fibi Gevin.

„To ne funkcioniše tako“, tvrdi ona. U stvari, to može da ugrozi vaše izglede za posao, piše CNBC Make It

Svi izgledaju isto

AI uzima materijal sa interneta da bi napravila šta god da zatražite. Ako želite „CV za marketing“, na primer, on će kreirati nešto na osnovu bilo kojeg marketinškog opisa poslova ili marketinških rezimea koje izvuče sa weba.

Možete da prilagodite svoj zahtev tako što ćete mu dati određeni sadržaj za rad. Ali ako je sve što uradite da biste dobili radnu biografiju, koji šaljete poslodavcu, jeste da unesete opis posla i zatražite od ChatGPT-a da kreira CV koji vam odgovara, „možete da dobijete veoma generički dokument“, kazala je Džejms Hadson, izvršni direktor ljudskih resursa koji je vodio akviziciju talenata u globalnim kompanijama kao što je Nike.


Gavin je čuo kako se ovo odvija na terenu. Regruteri i menadžeri za zapošljavanje koji pregledaju stotine biografija ponekad kažu da „izgledaju potpuno isto jer svi koriste isti ChatGPT upit“.

Oni ne idu napred sa ovim kandidatima. 

„Unižavate svoju konkurentsku prednost“

Postoje i drugi problemi sa dopuštanjem AI da napiše vaš CV.

Cilj vašeg CV je da ispriča „vaše jedinstveno putovanje u karijeri na ubedljiv način“, tvrdi Hadson. Osim ako takođe ne koristite svoju pozadinu u vođenju ChatGPT-a ili uređivanju, nećete dobiti nešto što je istovremeno specifično i što vas zaista predstavlja na najbolji način. Samo vi znate da ste nadmašili svoje prodajne ciljeve za 30 odsto ili povećali saobraćaj na web lokaciji za 50 odsto. Samo vi to možete dodati.

„Unižavate svoju konkurentsku prednost“ kada ne uključite te detalje.

Takođe može da izgleda kao da šaljete lažni CV. Kada regruteri vide isti dokument iznova i iznova, „oni ih zapravo tumače kao da su najverovatnije lažni. Oni misle da su nepošteniji jer na neki način pretpostavljaju da osoba samo govori ono što treba da kaže da bi dobila povratni poziv“, navela je Gavin.

Ovo ne znači da uopšte ne bi trebalo da koristite AI kada pišete svoj CV.

„Koristite veštačku inteligenciju kao alat“, savetuje Hadson. U redu je dozvoliti mu da napravi prvi nacrt vaše biografije, ali „konačni proizvod bi ipak trebalo da budete uređivan i dopunjavan jer samo vi poznajete svoju karijeru“.

Glas javnosti /B09S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR