Glas Javnosti

KADA detetu treba kupiti prvi mobilni?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mnogi roditelji će se u jednom trenutku zapitati da li da kupe deci mobilni telefon ili ne. Bez obzira na vaše navike, pritiske deteta i okoline kada je zapravo poželjno da dete dobije telefon.

Samo jedan odsto dece mlađe od pet godina ima svoj pametni telefon. Mobilni telefoni mogu biti od pomoći da ostanete u kontaktu sa svojom decom, a oni vam takođe pružaju bezbrižnost znajući da vaše dete može doći do vas u hitnim slučajevima, prenosi „Sun”.

Ali, dajući deci telefon povezan na internet, takođe rizikujete da otvorite Pandorinu kutiju zlonamernih hakera, sadržaja za odrasle. Stručnjaci za bezbednost na internetu upozoravaju da roditelji uvek treba da se uvere da su njihova deca dobro upućena u navigaciju internetom pre nego što im daju pametni telefon.


Studija je pokazala da je deci između osam i 11 godina češće dozvoljeno da ima svoj mobilni, a 39 odsto dece u ovoj starosnoj grupi ima telefon. Istraživanje koje je sproveo Ofkom pokazalo je da samo jedan odsto dece mlađe od pet godina ima svoj pametni telefon, u poređenju sa šest odsto dece mlađe od osam godina.

Ono što je važno pre korišćenja telefona je da sa detetom vodite otvorene i iskrene razgovore, postavite granice sa svojim detetom ili zaključite porodični ugovor za njihovo korišćenje interneta, podesite roditeljski nadzor, koristite pretraživač prilagođen deci i o svemu razgovarajte otvoreno.

Ako mislite da su vaša deca spremna za telefon, postoje specifični modeli prilagođeni deci, a ako samo žele da surfuju možda je pametnije da im priuštite tablet.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR