Glas Javnosti

KAD SI KRIV ŠTO SI ŽIV: Ubiti kao času vode popiti, zašto se u Srbiji veze i brakovi završavaju krvavim pirom?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Da je zlo u suštini balalno, trvrdila je filozof Hana Arent, čiju tezu svakodnevno potvrđuju vesti iz crne hronike. Sukoba izmežu supružnika je uvek bilo, a razlog su često i najbanalnije i najbesmislenije svađe.

Jedan od takvih primera dogodio se u nedelju 30. avgusta kada je uhapšena je 42-godišnja Branislava F., zbog sumnje da je nožem izbola svog nevenčanog supruga Nenada M. (32) posle kraće svađe jer nisu bili u stanju da se dogovore ko će nahraniti mačku.

- Njih dvoje su pili u kafani u Velikoj Plani i tako pijani su otišli kući gde su nastavili da piju. Ubrzo potom posvađali su se oko hranjenja mačke, da bi Nenad M. uzeo kuhinjski nož i nasrnuo njime na ženu - rekao je izvor upoznat sa slučajem.

Kako su za "Blic" rekli iz Autonomnog ženskog centra (AŽC), veoma često se dešava da žene imaju nasilne ispade zbog zbog nasilja koje je ranije trpela od muškarca. Onda to predstavlja zapravo njihov odgovor na nasilje.

- Uvek treba proveriti šta se dešavalo ranije, da li je možda taj muškarac vršio nasilje nad ženom ranijih dana, meseci ili čak godina - rekli su iz AŽC-a.

Činjenica je da banalni razlozi nikako ne mogu da budu izgovor za nasilje nad ženama. Tačnije, ne postoji psihološka dijagnoza koja bi mogla da opravda ovako nešto.

- Nasilje nije psihopatološki problem kod muškarca, već ono nastaje iz želje da muškarac ima potpunu kontrolu nad ženom, u svemu što ona radi, to nije dijagnoza - rekli su iz AŽC-a.

Patrijahalni momenat i posledice konzervativnog stava ispoljavaju se na primer kada muškarac želi da iskontroliše ženu u svemu što ona radi, na primer kako se ona oblači, kome se osmehnula ili javila u prolazu.

- Sve što žena uradi svakako neće valjati, nikada neće biti dovoljno dobro za tog muškarca, on onda pokušava da to kontroliše tako što će fizički nasrnuti na nju. Nasilje u ovom slučaju predstavlja mehanizam nad svakim postupkom žene - dodali su iz AŽC-a.

Neki od primera sa kojima su se susretali zaposleni u AŽC-u, nakon čega su muškarci tukli svoje supruge, bili su na kada ona nije uključivala svetlo sa jednim nego sa dva prsta, neko je zamerao zbog čega je žena odabrala "baš tu" kašiku kojom kuva kafu...

Svakako potrebe za kontrolisanjem ispoljavaju se u svakoj sferi života, a ni primeri ekonomskog nasilje nisu novina.

- Dešavalo se da muškarac ostavi supruzi 200 dinara i zahteva od nje da pripremi ručak koji će u sebi imati neke sastojke koji nikako ne mogu da se kupe tom sumom novca. Ukoliko ona to ne uradi dolazi do nasilja. Sve su ovo primeri sindroma koji se zove iznošenje nelogičnih prohteva - navode iz AŽC-a.

Ove godine početkom februara meseca, obelodanjeno je jezivo porodično nasilje koje se dogodilo u Italiji, kada je državljanin Srbije (19) krvnički tukao dva sata svoju suprugu (18) i majku troje dece. On je uhapšen 17. decembra prošle godine u okrugu Aleksandrija, a na teret mu se stavlja, nasilje u porodici, otmica i nanošenje težih povreda.

Naime, on je tog dana, godinu dana mlađu suprugu počeo da bije kod kuće, jer nije odmah otišla da kupi rizle kada je on to tražio. Kada je tražio svojoj supruzi da ode do prodavnice i kupi rizle, ona mu je rekla da će joj trebati vremena da se presvuče, s obzirom na to da je bila u bademantilu. U tom trenutku počeo je da je tuče iz sve snage.

Žena je u jednom trenutku uspela da pobegne i dotrči do vrata prvih suseda. Komšinica je ispričala da je žena nasilnika do njenih vrata dotrčala bosa i u bademantilu i da se videlo da je povređena. U očaju je tražila da joj otvori vrata, međutim, komšinica nije stigla da reaguje - muškarac iz Srbije je sustigao svoju ženu, povukao je za kosu, šutnuo i gurnuo niz stepenice. On ju je zatim ponovo uhvatio za kosu i odvukao u auto i odvezao je u nepoznatom pravcu. Komšije su odmah pozvale policiju i prijavile ovaj slučaj nasilja.

Policajci koji su došli na lice mesta otkrili su krajnje uznemirujuć prizor koji je oslikao sav užas koji je žena proživela iza zatvorenih vrata - u stanu u kojem je živela ova porodica na stepenicama i zidovima bilo je brojnih tragova krvi. Policajci su uzeli izjave od komšija, čija pomoć je ženi verovatno spasla život.

Nišlijka (52) u toku svađe sa svojim 59-godišnjim suprugom ubola ga je nožem u ruku. Do svađe supružnika došlo je 29. juna zbog fotografija u mobilnom telefonu. Naime, njen suprug se bavi planinarenjem i pet dana je bio odsutan od kuće.

- Kada je došao kući, počela je rasprava sa ženom oko nekih fotografija iz mobilnog telefona koje je ona tražila da mu pokaže. U toku svađe, žena je počela da vadi noževe iz kuhinjskog elementa i da ih baca po podu. Međutim, jednim nožem ga je ubola u šaku leve ruke. Nakon toga izašla je iz stana napolje - kaže naš izvor.

Prava drama odigrala se ove godine u februaru, u porodičnoj kući u selu Novi Sip kod Kladova, gde je uhapšen Zoran S. (46) zbog pokušaju ubistva kada je svojoj supruzi D. S. (41) zadao tri uboda nožem.

Na svu sreću žena je uspela da pobegne od nasilnika i tako se spase sigurne smrti. Povod za ovo porodično nasilje su neraščišćeni bračni odnosi. Nezvanično, D. S. je inspektorima rekla da je "ona kriva za ono što se te večeri dogodilo u njihovom domu, kao i da neće sudski goniti svog supruga".

Sve se odigralo pod okriljem noći, oko dva sata posle ponoći. Zoran je te večeri došao kući u vidno pripitom stanju, kada je i krenula rasprava među supružnicima. Navodno je supruzi kazao da ga više ne pravi budalom jer ga celo mesto zavitlava zbog nje, na šta mu je ona odgovorila da će ona raditi šta hoće i da joj on ništa ne može.

Tu je došlo do rasprave, nakon čega se Z. S. u jednom trenutku latio noža i počeo da njime ubada svoju suprugu. Sve to je gledala njihova mlađa ćerka koja ide u šesti razred dok je starija ćerka sa momkom bila u drugoj sobi. Momak je uspeo nekako da obuzda pomahnitalog Zorana, nakon čega ga je izbacio iz kuće.

(Glas javnosti/Blic)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR