Glas Javnosti

Kad si faca, slobodno divljaj, šljemaj i uništavaj živote...

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prošle godine, negde u ovo vreme osvanula je vest da je poznati košarkaš Zvezde kod Banjaluke doživeo tešku saobraćajnu nesreću iz koje je jedva izvukao živu glavu.

Svi navijači tog kluba, a i ostali običan svet sažalili su se nad sudbinom mladog čoveka i navijali za njega da se što pre oporavi. Normalna ljudska reakcija na njegovu nesrećnu sudbinu, a pritom je sportista doživeo i jako teške povrede kroz mnoge lomove po celom telu. Ipak, posle samo nekoliko meseci, mlad i snažan organizam se izborio sa svim nedaćama i pomenuti košarkaš se vratio na teren, dočekan ovacijama od svojih navijača, a i onog običnog sveta koji je, opet normalno reagovao – lepo da se sve ipak dobro završilo...

Međutim, juče je stigla i vest koja baca veliku senku na čitav događaj – protiv istog banjalučko tužilaštvo je podnelo prijavu  zbog nekoliko krivičnih dela koje je  počinio u vezi s tim sudarom. Ispostavilo se da je svoj Porše Kajen vozio mrtav pijan, da je vozio dvaput većom brzimom od dozvoljene i da je tako izazvao sudar s drugim vozilom čega je epilog bio troje teško povređenih ljudi. Kažu mediji, moguće je da dobije i osam godina zatvora...Zanimljivo u svemu je da svi ovi detalji prvobitno nisu uopšte bili predočeni javnosti, osim teških povreda košarkaša.

Takođe, svi znaju za slučaj sina vlasnika poznate televizije koji je na prešačkom prelazu na Konjarniku  ubio  devojku vozeći svoj BMV X5 30 kilometara većom brzinom od dozvoljene. Činjenica je da je nesrećnica prelazila ulicu na crveno, ali je i činjenica da bi Sin, da je vozio sporije možda uspeo da je izbegne i ne udari je.  Epilog, posle skoro pet godina natezanja i izbegavanja suda da donese presudu – desetak meseci kućnog pritvora.

Možda je neko zaboravio na događaj kada je jedan mladi čovek, jedan od naslednika BK imperije, na Dedinju velikom brzinom i poprilično pijan svojim BMV-om udario u stub, zbog čega je njegova saputnica izletela iz kola i doživela teške povrede zbog kojih je ostala težak invalid. Epilog ovoga – takođe desetak meseci kućnog sedenja.

I pevač, najpoznatiji po onom 'bre gidi džanum'(što niko živ ne zna šta znači) onomad je na Novom Beogradu na pešačkom prelazu  udario devojku i lakše je povredio. Bio je bar toliko čovek da je pomogao devojci i sačekao policiju. Epilog  - nema ga, a u prvim tekstovima u novinama objavljeno je da je vozio bez dozvole, jer mu je ranije oduzeta.

Pored nabrojanih, i jedan voditelj i glumac u pokušaju izazvao je na Kopaoniku nesreću  u kojoj je povređeno troje stranaca. I tu se proces odužio, da bi na kraju pomenuti platio dve hiljade evra kazne i ostao bez dozvole tri meseca. Oni stranci su se žalili, ali ostalo je na tome.

Ima toga još, ali nepotrebno je dalje nabrajati, ai pitanje je samo šta bi običan čovek dobio kao kaznu da je nešto slično uradio. Verovatno za sve navedeno, bar nekoliko godina strogog zatvora, ogromnu kaznu i možda i trajno oduzimanje dozvole. Ali problem je što pobrojani nisu 'obični' oni su face, oni su neko i nešto. Ej! Imaju moćne šefove, tate, televizije iza sebe, što podrazumeva i veze s moćnim političarimna koji sve mogu da 'završe'. Za unesrećene koga briga, daj da pomognemo ovima važnima (kome samo važnima, pitam se), ostali neka žive(ili ne žive) svoje obične živote. Kakav zakon, kakva pravda, kakvi bakrači...

Opet, ne može čovek da budei na kraj srca i da kaže da su ove 'face' namerno počinile sve navedeno. Daleko bilo, to svesno može da uradi samo lud čovek, ali da su malo bahatiji i 'opušteniji' od ostalih samo zato jer su svesni činjenice da imaju moćna leđa, to je sasvim verovatno. I nažalost, ljudski. Koliko god tako ne izgledalo na prvi pogled, ali otprilike  - ja sam, bre, neko, meni će uvek da progledaju kroz prste., dobro igam basket, pevam na svadbama, sin sam takvog glavonje, malo li je, pa  meni je sve dozvoljeno. I sve bi ovo bilo čak i u redu kada se ne bi doticalo drugih i, nažalost, unesrećenih.

I šta sad? Prvo biće zanimljivo videit kakvu će presudu doneti u Banjaluci, ali sasvim je izvesno da osam pomenutih godina onaj košarkaš sigurno neće dobiti, par meseci kućnog sedenja mnogo je verovatnije.

Ima li rešenja? Pa ima, naravno, kad bi ovo bila normalna zemlje u kojoj se ne bi sudilo ni po babu ni po stričevima. A ni po tatama. Samo po zakonu i pravdi. Da onaj ko počini krivično delo odsedi malo u Padinjaku i da mu nikad više na pamet ne padne da sslično ponovi. I da se upregne malo u onaj 'društveno koristan rad', da okopava krompir i čisti gradske toaete, pa da se dozove pameti. I da zna da ga ni Bog otac neće spasiti zaslužene kazne za počinjeno. I da sve druge 'face' vide šta će im se desiti kad prekrše zakon.

Još da nam je zemlja normalna...

G.J.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR