Glas Javnosti

KAD GA UPICANE IMA DA ŠLJAŠTI: Evo kako će izgledati Sava Centar posle rekonstrukcije (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Jedan od najvećih kulturnih i kongresnih centara u Evropi i najveći u Srbiji, Sava centar, biće potpuno rekonstruisan, a prve fotografije su osvanule na mreži Instagram.

Centar Sava je izgrađen prema ideji arhitekte Stojana Maksimovića, a proces je trajao od 1976. do 1979. godine. Zbog već zakazanog godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda koji je trebalo da bude održan u Sava centru, radovi su morali da se ubrzaju, pa se odustalo od plana da glavna sala ima rotirajuću pozornicu.

Dvoranu je svečano otvorio predsednik SFRJ Josip Broz Tito, 15. maja 1977. godine, a Centar ima 69.300 m² korisnog i 100.000 m² ukupnog prostora, uključujući koncertnu salu sa 3.672 sedišta, 15 konferencijskih sala, izložbeni prostor, kao i brojne druge objekte.

Sava centar je bio domaćin mnogih konferencija od međunarodnog značaja, izložbi i koncerata ugostivši najistaknutija imena iz oblasti umetnosti, kulture, politike, ekonomije, biznisa.

Na tenderu koji je raspisao grad Beograd, vlasništvo nad Sava centrom od 9. novembra 2020. preuzima Delta holding za 17,5 miliona evra, a na društvenoj mreži Instagram su objavljene fotografije koje pokazuju ovo zdanje nakon planirane rekonstrukcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR