Glas Javnosti

SRBIJAVODE ČEKAJU TENDER, SMRAD SE I DALJE NESNOSNO ŠIRI: Čukarički rukavac nije čišćen godinama, otpad i fekalije plivaju pola veka (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

-Čišćenje Čukaričkog rukavca neće otpočeti dok se ne pripremi kompletna tehnička dokumentacija u saradnji sa nadležnima i ne okonča tender na kojem se traži najpovoljniji izvođač radova - kažu za Glas Javnosti iz JVP Srbijavode.

Oni napominju da moraju da se ispoštuju sve neophodne procedure, ali će se raditi po hitnom postupku uz minimalni rok, što znači najkasnije u roku od deset dana. Ovaj deo koji spaja Adu sa Sajmom i Novim Beogradom, preko mosta na Adi, nije čišćen od 2016, naglasili su nam iz ovog javnog preduzeća koje se brine o vodama.

Pošto su inspektori Sekretarijata za inspekcijske poslove su u saradnji sa JVP „Srbijavode” obišli Čukarički rukavac i doneli rešenje kojim se JVP „Srbijavode” nalaže čišćenje mulja na navedenoj lokaciji, čime će se obezbediti adekvatan protok vode u rukavcu.

- Problem Čukaričkog rukavca nastao je pre više od 50 godina. Sve otpadne vode fabrika izgrađene u Rakovici dugo su se ulivale u Topčidersku reku. Drugi problem su fekalne vode koje se ulivaju u Topčidersku reku iz uzvodnih naselja, jer problem kanalizacije nije rešen. To su osnovni uzroci zagađenja rukavca, ističu dodatno u svom saopštenju. Dodaju da je dugoročno rešenje moguće kada se otklone faktori zagađenja izgradnjom uređaja za prečišćavanje tehnoloških otpadnih voda, kao i rešavanjem problema kanalizacionog sistema. U vanrednom uzorkovanju vode utvrđeno je prisustvo povećanog raspada organskih materija, istaknuto je u saopštenju na koje su nas uputili prilikom davanja izjave.

U petak su vodni i ekološki inspektori Sekretarijata za inspekcijske poslove izvršili dodatni obilazak terena u saradnji sa mobilnom ekotoksikološkom ekipom Gradskog zavoda za javno zdravlje kako bi se izvršila dodatna ciljna ispitivanja vode.

-Taj miris sumpora o kojem govorite je zbog raspada organskih materija, nije nužno u vezi sa nekim hemijskim procesom, kaže za Glas Javnosti Aljoša Tanasković, iz Gradskog zavoda za zdravlje. On dodaje da su sve potrebne analize obavljene ali da su veoma obimne i rezultate očekuju tek za desetak dana, delom i zbog manjka ljudi usled epidemije korone.

-Uzorke koji će se analizirati fizičko-hemijski i mikrobiološki, uzimali smo kod daščare u Topčiderskom parku i na ulivu u Čukarički rukavac kod marine na Adi. Za uzimanje uzorka blizu fabrika za koje se sumnja da su zagađivači, neophodno je prisustvo inspekcije koja mora da iskontroliše “nulto stanje”, pre nego što fabrika ispusti svoj otpad, kao i da one budu nenajavljene da fabrika ne bi eventualno prekidala rad - zaključuje naš sagovornik.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR