Glas Javnosti

Josip svirao frulu na Kalemegdanu 15 godina, pa završio u zatvoru

Društvo
Autor: Glas javnosti

Frulaš i konstruktor srpskih instrumenata Josip Komljenović 15 godina je svirao frulu na Kalemegdanu da bi 2021. završio u zatvoru, posle više neplaćenih prijava zbog sviranja bez odgovarajuće dozvole.

„Od 2004. do 2015. sviram na kališu, kada mi ne izdaju dozvolu. Razlog je da ne znam da sviram, ja protestujem do 2019, odnosno sviram sa dozvolom za protest, i do tada me niko nije dirao. Onda su 2019. na Kalemegdanu su neki ljudi uz pomoć komunalne policije poželeli da me oteraju“, priča Komljenović.

Dodaje da svira 28 instrumenata, da svira srpsku muziku i da pravi srpske instrumente.

Posle 2019. je počeo da dobija prijave i trebalo je da plati novčanu kaznu, ali nije hteo, kako kaže – mislio je da su sudovi normalni.

Međutim, prekršajni sud nije hteo da mu uvaži dozvolu za protestni skup, a takođe priča i anegdotu da su ga tamo preimenovali u Komnenović.

„Kada sam im rekao da sam ja Komljenović, a ne Komnenović, kazali su mi da su oni utvrdili da sam ja Komnenović“, navodi Komljenović uz osmeh.

Kako nije platio kazne dobio je poziv za odlazak u zatvor, te 10. maja 2021. odlazi u Padinsku skelu.

Kaže da je kada je došao tamo, želeo da se slika ispred zatvora da pošalje fotografiju prijateljima, ali mu nisu dozvolili.

„A (vlasniku Informera Draganu J) Vučićeviću su dozvolili da ispred zatvora napravi medijsku hajku“, navodi.


Dodaje i da za razliku od Vučićevića, njemu niko nije ponudio da mu plati kaznu.

Na pitanje koja je njegova poruka državi, kaže da želi da se uvedu srpski instrumenti u muzičke škole u Srbiji.

„Želim da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić izađu u javnost i da kažu ‘ministru prosvete – želimo da se sviraju u Srbiji srpski instrumenti’, da pošalju poruku srpskoj muzičkoj javnosti“, kaže Komljenović.

Glas javnosti/N1

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR