Glas Javnosti

JOŠ UVEK ALARMANTNO U SJENICI: Nema mesta za sve pacijente!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

U Sjenici više od 200 pacijenata dnevno bude pregledano u tamošnjem domu zdravlja. Kako kaže direktor Doma zdravlja u Sjenici Altan Hamidović, medicinskih sredstava, terapija i lekova ima dovoljno, ali najviše nedostaje ljudstva i prostora za smeštaj pacijenata.

-Pisali smo Ministarstvu, tražili smo pomoć i nadamo se da će uskoro biti odgovora i da će nam Ministarstvo pomoći- rekao je Hamidović.

On kaže da je problem to što pacijente nemaju gde da smeste, jer tamo nije oformljena kovid bolnica, pa su prinuđeni da pacijente šalju za Užice ili Novi Pazar koji je tek od pre dva dana počeo da prima pacijente iz Sjenice.

-Baš sinoć su vraćeni neki pacijenti iz Užica i Novog Pazara, iako su pre samo par dana zbog odluke da se pacijenti vrate iz Užica za Sjenicu dva pacijenta izgubila život- kaže Hamidović.

Direktor Doma zdravlja u Sjenici se nada da će se sa izgradnjom mobilne vojne bolnice povećati kapacitet u Novom Pazaru i da će tamo moći da upućuje veći broj pacijenata.

Hamidović apeluje da se što pre pošalje pomoć u vidu lekara i medicinskog osoblja, kao i vozača sanitetskih vozila, jer vozni park Doma Zdravlja u Sjenici ima dovoljan broj vozila, ali nema ko da ih vozi.

Podsetimo, dvojica Sjeničana starih 46, odnosno 59 godina, preminuli su 29. juna nakon što je bolnica u Užicu odbila da ih primi, iako su obojica transportovani sanitetom Hitne pomoći iz Sjenice, gde lekari lokalnog Doma zdravlja nisu mogli da im pomognu.

Prema medicinskoj dokumentaciji u koju je Nova.rs imala uvid, oba muškarca su u momentu pristizanja u Užice imali vrlo nisku zasićenost kiseonika u krvi, da bi sutradan obojica umrli od gušenja, u razmaku od 15 minuta.

Da je ovo tačno, priznao je i ministar Rasim Ljajić, rekavši da je u pitanju bio “nesporazum, jer su lekari u užičkom Domu zdravlja smatrali da u Sjenici postoji odeljenje za smeštaj COVID-19 pacijenata”.

(Izvor: Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR