Glas Javnosti

Još nije kraj: Buknula korona u studentskom domu Karaburma

Društvo
Autor: Glas javnosti

Epidemiolog Predrag Kon danas je istakao da dalja borba protiv koronavirusa zavisi najviše od odnosa građana prema njemu.

- Imate situaciju da je u jednom vrtiću to krenulo, počelo kod jedne osobe koja radi na održavanju higijene i ona je sa tri saradnice putovala i tako je došlo do zaražavanja. Srećom nije bilo dužeg kontakta sa decom i direktog kontakta dužeg od 15 minuta sa vaspitačicama, ali su tri vaspitačice udaljene sa posla", rekao je on.

Kako je napomenuo, postoji i problem zbog povratka 17.000 studenata u Beograd zbog ispita, i potvrdio je da se virus pojavio u studentskom domu na Karaburmi.

- Imate u Novom Pazaru žarište nakon Bajrama i u Tutinu. Pojavljuju se žarišta i mi to sve držimo pod nadzorom, ali sprovoditi taj nadzor nije jednostavno. MI sad imamo 250 kontakata koji su pod nadzorom. Oni su slobodni ljudi, ali iz dana u dan se čujemo sa njima i pratimo njihovo stanje, pojasnio je Kon.

Prema njegovim rečima, to što su mere ukinute, ne znači da ne postoji nikakva kontrola.

- Mi se satiremo od posla da nađemo kontakte, a vi imate situaciju da neko uopšte ne korsiti zaštitna sredstva. Ona su za hronične bolesnike i starije obavezujuća. Ako se ovako nastavi može da se desi da na tome institiram, kazao je on.

Kon je dodao da ne možemo da se igramo sa tim i da se dozvolimo da se virus vrati u nekom intenzivnijem talasu.

- Ako ste starija osoba i morate da idete u prodavnicu, nosite masku i nemojte da prilazite nekome na metar, dodao je Kon.

Prema njegovim rečima, povećanje pacijenata na respiratorima pokazuju da virus nije oslabio.

- Njegov potencijal prenošenja je oslabio, ali to je vezano za sezonu. To je ono na šta mi i dalje računamo, mi ne možemo da dočekamo takvo povećanje kao što je bilo u 5. i 6. nedelji, rekao je on.

Kon je kazao da je situacija sa studentima, domovima za stare i praznike pokazala da je viru živ i prenosiv.

- Nema alternative, mi moramo da se otvorimo i da živimo, ako to ne budemo uradili, nećemo imati sredstava da očuvamo zdravstveni sistem. Mi smo iscrpeli mogućnosti vezane za vanredno stanje, zaključio je Kon.

(Izvor: Prva/B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR