Glas Javnosti

JOŠ JEDNA ŽRTVA KORONE: Preminuo Slavko Mandić, nekadašnji visoki funkcioner DB-a zaslužan za hapšenje velike kriminalne grupe

Društvo
Autor: Glas javnosti

Slavko Mandić, nekadašnji visoki funkcioner MUP i Resora državne bezbednosti (RDB), koji je preminuo od posledica koronavirusa, sahranjen je danas na Topčiderskom groblju u Beogradu.

Mada se nikada nije eksponirao u javnosti, rukovodio je najsloženijim akcijama policije i RDB. Tokom NATO bombardovanja bio je pomoćnik i savetnik načelnika RDB za kontaobaveštajne aktivnosti. Hapšenje kriminalne grupe iz Srbije i BiH koja je krajem devedesetih za stotine hiljada maraka kidnapovala Stevana Todorovića Stiva i Dragana Nikolića Jenkija, nelegalno ih prebacila u Bosnu i potom predala operativcima SFOR, samo je jedna od kontraobaveštajnih akcija koje je uspešno sproveo. Oni su tada uhapšeni i osuđeni na višegodišnje robije, piše Srpski telegraf.
Slavko Mandić je, kako piše taj list, bio jedan onih koje je postpetooktobarska vlast bezuspešno proganjala, kako se pisalo, po nalogu tada instaliranih agenata svemoćnih stranih službi. Mediji su, doduše posle nekoliko godina, objavljivali da je kao jedan od nesalomovih starih kadrova, koji nije želeo da se stavi u funkciju stranih obaveštajnih sluzbi posle 5. oktobra, bio izložen neosnovanom krivičnom progonu izrežiranom od tadašnjeg rukovostva RDB, posebno tadašnjeg zamenika načelnika RDB. I pored velikog pritiska, nije došlo čak ni do optužnice, a kamoli suđenja. Međutim, Mandićevo zdravlje tada je nepovratno narušeno.
Prema rečima njegovih saradnika, spadao je u red onih pripadnika službe kod kojih se lojalnost državi, službi i izabranoj državnoj vlasti nikad nije dovodila u pitanje.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR