Glas Javnosti

JOŠ DVA SLADOLEDA U SRBIJI OPASNA PO ZDRAVLJE LJUDI: Oba su veoma poznati BRENDOVI!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Uprava za veterinu saopštila je da je od sistema za brzo obaveštavanje Evropske unije/RASFF, u ponedeljak dobila obaveštenje br. 2021/4108 kao dodatnu informaciju da sladoled uvezen iz Poljske sadrži stabilizator saetilenoksidom „LYGOMME FM 4605“.

Proizvođač u Poljskoj je „Froneri Ice Cream Polonia“, dok je obaveštenje o nalazu opasnosti koja potencijalno može ugroziti zdravlje ljudi poslala Rumunija.

U pitanju su brend „Milka“ i „Kit-Kat“ - štapić i mini štapić.

Pre dobijanja obaveštenja od strane EU, subjekat u poslovanju hranom koji vrši distribuciju sladoleda u Srbiji, obavestio je Upravu za veterinu da su dva lota sladoleda uvezena iz Poljske, da su urađena ispitivanja na prisustvo etilen oksida u sladoledu, gde nije detektovan i da se pošiljka neće staviti u promet do odluke nadležnih organa, saopštila je Uprava za veterinu.

Na osnovu informacija koje se razmenjuju u okviru EU RASFFmreže, utvrđeno je da je sporni stabilizator korišćen u raznim vrstama proizvoda pored sladoleda (vege-burgeri, brašno od rogača, paradajz sos i sl) i da se njegovo sigurno prisustvo može dokazati samo ispitivanjem diretno u samom aditivu.

Nakon zvaničnog RASFFobaveštenja, istragom je utvrđeno da je u pitanju jedan sporni uvezeni lot br. PL1048, brenda „Kit-Kat“ koji neće biti stavljen na tržište Republike Srbije, vodeći se principom predostrožnosti.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR