Glas Javnosti

JEZIVE SCENE U SRPSKIM PORODILIŠTIMA! Žene otkrile traumatična iskustva, a evo šta kažu lekari

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vikanje, vređanje, ostavljanje žena da se satima porođaju same, samo su neke od traumatičnih koje su doživele u srpskih porodilišta

Lavinu je pokrenula Milica Filipović iz Šapca koja je posle godinu dana smogla snage da progovori o onome što joj se dogodilo. Ispričala je da su je u Narodnom Frontu, u petom mesecu trudnoće, poslali u wc da sama rodi mrtvo dete. I dali joj "gusku" da beba ne bi upala u wc šolju.

Nakon porođaja, Milica je držeći svoju mrtvu bebu izašla u hodnik i 10 minuta dozivala sestru da dođe po nju. Sestra je za to vreme, kako je Milica ispričala, "gledala seriju i grickala semenke".

Posle izlaska u javnost s ovom pričom, Milica je pokrenula i Fejsbuk grupu "Stop nasilju u porodilištima" i za samo nekoliko dana u nju se učlanilo više od 1.300 članova, a žene ne prestaju da dele jeziva iskustva.

Sva se svode na jedno - nedostatak ljudskosti i saosećajnosti u srpskim porodilištima.



Kako se ranije moglo čuti od lekara, koji sada izbegavaju da se oglašavaju, metode vikanja koristile su se kao "podsticaj" da se žena, omamljena bolovima, "otrezni", i potom što lakše i brže porodi.

Zanimljivo je međutim da je jedna od retkih lekarki koja se oglasila ovih dana, dr Snežana Rakić, izjavila da "klasično akušerstvo mora da se podigne na viši nivo" i da " ta kruta pravila koja su važila 40 godina unazad moraju da se promene".

Trenutnu situaciju, nakon lavine jezivih ispovesti žena, delimično je opravdala i koronom:

- U Evropi imate porodilišta sa 1.500 do 2.000 porođaja godišnje, a kod nas sada ta brojka dostiže i 8.000, jer su zbog korone zatvorena manja porodilišta. Zamislite koliko je sve lakše kada je broj porođaja manji i kada lekari i sestre mogu da stignu svakome da se posvete. Ono što je takođe kod nas slučaj, a nedopustivo je, to je da ne mogu svi porođaji na jednom mestu da se obavljaju, i visoko rizične trudnoće i redovne... Ministarstvo zdravlja treba da napravi plan kako će ići distribucija trudnica u vanrednoj sutuaciji - rekla je za Telegraf.rs. dr Snežana Rakić, nekadašnja direktorka "Narodnog fronta".



Kako kaže, opterećenost je takva da umesto 5.500 porođaja, koliko su obavljali pre korone, sada obave 8.000. što je za trećinu više.

Ipak, na pitanje da li u našim porodilištima ipak nedostaje više ljudskosti, doktorka je bez premišljanja odgovorila - da.

- To su te neke 40 godina stare prakse koje moraju da se menjaju. Na primer, da ženama mora da se da klizma pre porođaja, da mora ovo ili ono... Takođe, u Zapadnoj Evropi su babice te koje vode fiziološki porođaj i one su specijalno obučene u školama za to. To je ono što bi i kod nas trebalo primeniti - navodi dr Rakić.

Ona ne poriče da bi trebalo i kazniti sve koji ne poštuju kodeks ponašanja, pa se prema porodiljama ophode na nedopustiv način.

- Postoji kodeks ponašanja zdravstvenih radnika, ali se na njega zaboravilo. Danas su svi sa svakim "na ti", ponašaju se kako im dođe u datom trenutku... Za to moraju da postoje kazne - zaključuje na kraju. 



Milica Filipović kaže da je dosta bilo ćutanja i da joj je, posle traume koju je doživela i gubitka bebe, jedini cilj i bio da svojom pričom nešto podstakne i promeni.

- Preko grupe "Stop nasilju u porodilištima" javlja se zaista veliki broj žena. Ako nešto budemo mogle i sudski da pokrenemo, to ćemo sigurno učiniti. Suština je da trgnemo sistem i da se nešto konačno promeni, da se akušersko nasilje zaustavi - poručuje Milica za pomenuti portal.

Psiholog: Vika ne pomaže ženi koja se porađa

Psiholog Aleksandra Janković smatra da je potrebna edukacija kompletnog osoblja koje radi sa porodiljama.

- Svaka žena koja ima iskustvo porođaja, prolazi kroz specifičan doživljaj, jedinstven u njenom životu. Žene su i uplašene i u bolu, pa ih, tako osetljive, grub odnos osoblja može dovesti u još gore stanje. I dalje postoje starovremenske metode po kojima se veruje da će vika biti korisna i da će neki brutalni komentari pomoći mami. Ne, neće - napominje Janković.



Ipak, ona ističe da ni lekarima koji rade ovaj posao nije lako i da se suočavaju sa velikim stresom - da sačuvaju život i mame i bebe, ali da bi im baš zato koristila psihološka edukacija.

- Radi se o ekstremno važnoj situaciji, početku života jednog bića. Zato je jednako važno da se edukuju i žene, da koriste besplatne pripreme za trudnice koje su svuda dostupne. Ukoliko je porodilja spremnija, mirnija je sa sobom, i sa njom je lakša komunikacija. Bilo kakvi prostakluci, poput onih komentara "lepo ti je bilo dok si to radila", nedopustivi su i treba da postoji jasna granica između nečega što je rečeno dobronamerno i onoga što je uvredljivo i ponižavajuće - zaključuje Janković.

BONUS VIDEO Siniša Ljepojević: Srbija je na putu svile, i to je to

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR