Glas Javnosti

JESEN TEK POČELA A KREĆU PRIČE O SNEGU: Evo kada bi Srbija MOGLA DA SE ZABELI!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Jesen je tek počela, a metereolozi već razmišljaju i o prvom snegu. Meteorolog Marko Čubrilo objavio je novu vremensku prognozu i najavio da nam stiže velika promena vremena.

- Već danas sledi noblačenje koje će povremeno donositi kišu i to uglavnom zapadnim, jugozapadnim i severnim predelima u prvom delu dana, dok će posle podne i uveče povremene kiše biti nad većim delom regiona - napisao je Čubrilo na Fejsbuku.

On je napisao i da od četvrtka sledi novo zahlađenje.

- Od četvrtak sledi dalje, jače, zahlađenje uz čestu pojavu kiše i takvo vreme će se najverovatnije zadržati do ponedeljka. Najviše kiše bi trebalo biti na zapadu, jugozapadu, jugu i ponegde nad središnjim predelima, dok bi najmanje padavina bilo na istoku i severoistoku Banata ali se i tamo očekuje više od 15 milimetara taloga - napisao je on.

Temperature ispod proseka

- Od četvrtka maksimumi uglavnom ispod 15 stepeni,a krajem nedelje i za vikend često i ispod 10 stepeni Celzijusa, što je znatno ispod proseka za ovaj deo godine.Košava će malo oslabiti i dobiti istočnu komponentu, te iz tople koja će duvati do srede uveče preći u svoju hladnu varijantu, dok će duž severnog i većeg dela srednjeg Jadrana početi jaka do olujna bura - najavio je on.

Kada će sneg?

- Snega do kraja nedelje uglavnom neće biti ni na planinama višim od 1.300 metara nadmorske visine, a razlog tome je što bi po visini u atmosferi, tačnije u zoni formiranja padavina temperatura bila od jedan do tri stepena Celzijusa, što isključuje sublimaciju. Krajem subote na zapadu bi na toj visini moglo postati dovoljno hladno za sneg - napisao je Čubrilo.

Bez sunčanog i toplog vremena, prema prvim najavama, bićemo do kraja meseca.

- Negde oko 12. oktobra postoji najava za prolaznu stabilizaciju i manje otopljenje ali bi se svakako zadržalo relativno hladno vreme, dok posle 13. oktobra postoji najava novog pogoršanja i jačeg zahlađenja kada bi hladnoća bila prisutnija i u višim slojevima atmosfere te bi uz moguću ciklogenezu nad južnim Jadranom planine više od 1.1000 metara nadmorske visine mogle dobiti konkretniji sneg. Za sada deluje da sve do oko 20. oktobra ostaje relativno hladno uz povremene padavine - zaključio je Čubrilo.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR