Glas Javnosti

Jesen stiže pa se javljaju i ovih ćetiri razloga za loše raspoloženje, šta možemo da promenimo

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vratili smo se s odmora i umesto da budemo puni energije, mnogi se suočavaju s manjkom motivacije, sa apatijom, melanholijom, čak i depresijom.

bog čega se to javlja s dolaskom jeseni i šta možemo da uradimo kako bismo se bolje osećali?

Nedostatak svetlosti

Ovo je verovatno najvažniji razlog zašto nas s dolaskom jeseni preplave melanholična osećanja i pad energije. To se ne dešava kada je dan sunčan i topao, ali čim se vreme promeni, počnu kiše, maglovita jutra, a dan sve kraći-  melanholično respoloženje se vraća. Razlog je što se tada povišeno luči hormon melatonin, što izaziva pojavu pospanosti i gubitka motivacije. Da biste ovo popravili, morate više vremena provoditi na suncu. Kad god je lepo, izađite napolje, koliko god da je hladno. Ako su dani oblačni, napravite sebi ugođaj kod kuće, prijatnom rasvetom koja će biti poput sunčeve svetlosti. Ako vaš stan nema mnogo prirodne svetlosti, zidovi bi trebalo da budu u svetloj boji, kao i nameštaj.


Smanjeno kretanje

U jesen imamo manju želju da se krećemo, da izlazimo jer je hladnije, pada kiša…Ali to je pogrešno. Kretanje je nešto najvažnije što možemo da uradimo za svoje zrdravlje. Čim osetite da u vama počinje da se javlja misao da je bolje ostati kod kuće, oterajte je. Ni u kom slučaju nemojte se zaključavati u četiri zida. Obucite se toplo i izađite napolje u šetnju. Ako pada kiša, uzmite kišrobran, kabanicu i gumene čizme. Svež vazduh u jesen je podjednako neophodan kao i leti. Kiseonik otvara čakre i daje nam više motivacije. Sa njim mozak bolje funkcioniše, lakše se donose važne odluke.

Obaveze i stres

Mnogi od nas odstavljaju važne stvari na početak jeseni jer svi žele da se opuste tokom leta. Poslovne projekte, seminare, usavršavanja, treninge…sve to ostavljamo za septembar. Takođe, na jesen deca kreću u školu, što sve zajedno doprinosi povećanom stresu. Odjednom svi imaju gomilu obaveza, stres se povećava, stalno smo u žurbi. Pokušajte da se bolje organizujete. Ne morate baš sve novo da počinjete u ovom trenutku, radite samo ono što je neodložno dok se ne naviknete na novi ritam rada nakon letnje pauze. Nije rešenje da izgorite odmah na početku, trebaće vam motivacija za celu jesen i zimu. Spavajte što više kao biste odmorni započinjali novi dan. 

Loša ishrana

U jesen i zimu potrebno nam je mnogo više energije. Kako se povećava stres, mnogi ljudi posežu za nezdravim grickalicama, slatkišima…Međutim, to vam samo još više oduzima energiju. Pravilna ishrana je ključ za zdravlje, imunitet, biopolje… Jedite što više povrća i voća, orašastih plodova, zdravih masnoća, meso umereno, a što manje industrijske hrane i testa. Kako kreće sezona prehlada, važno je povećati unos vitamina, minerala i antioksidanata -prenose magazin.novosti.rs.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR