Glas Javnosti

JELENA TRIVAN I MLADEN ŠARČEVIĆ glavni LOBISTI za monopol stranaca NA TRŽIŠTU UDŽBENIKA?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Najunosniji posao koji može dobiti jedna štamparija u Srbiji je posao štampanja udžbenika u tiražima od 20.000 do 80.000 primeraka po izdanju, ali to je poslednjih pet godina samo uzaludna nada jer taj najlepši grafičarski kolač isljučivo pripada “Službenom glasniku” i njegovoj svemoćnoj direktorki Jeleni Trivan, tvrde štampari u razgovoru za Glas javnosti.

Ovakvom centralizovanom štampanju udžbenika, tvrde naši sagovornici, uz obilatu logistiku  bivšeg ministra prosvete, a sadašnjeg savetnika predsednika države, Mladena Šarčevića,  omogućava se monopol stranim izdavačima, oko nemačke kompanije “Klet”, koji tržište od oko 100 miliona evra godišnje već kontrolišu sa oko 85 odsto.   

SRPSKI UDŽBENICI NA HRVSTKI NAČIN! Evo kako Zagreb prekraja srpsku istoriju: “Naša vlast prodala Srbe svojim večitim krvnicima”

-Naravno da ni velika i savremena štamparija “Službenog glasnika” ne može sama da “proguta” te milione primeraka, pa angažuje kao podizvođače tek četiri,pet privilegovnih štamparija i tako se zatvara strogo kontrolisani krug njihovog poslovanja. To se sve dešava u poslednjih pet godina od kada je Jelena Trivan postala direktor “Službenog glasnika” a Mladen Šarčević ministar prosvete. Sve su pokrili ugovorima i važečim zakonom, a i sve deluje, kao, regularno jer su na toliku količinu tiraža „ubili cenu“, pa i da hoćeš ne možeš da im konkurišeš. Taj se monopol onda preliva na strance izdavače koji dalje suvereno gospodare našim unosnim tržištem udžbenika. I onda se pred kamerama televizija pojavi Jelena Trivan i priča kako je kao velika direktorka, samo u prvoj godini poslovanja, povećala profit “Službenog glasnika” za 15 puta! I šta da kažeš, da se smeješ i plačeš istovremeno  dok je slušaš, - priča nam rezignirano vlasnik poznate beogradske štamparije tvrdeći da je to mišljenje skoro svih njegovih kolega širom Srbije.

Srpsko obrazovanje uKLETo : NIKO NE KONTROLIŠE ŠTA PIŠE U UDŽBENICIMA, Šarčević razvlastio Nacionalni prosvetni savet koji se time bavio       

Elem, početkom 2015. godine Jelena Trivan je imenovana je za v.d. direktora „Službenog glasnika“, da bi krajem januara prošle godine Vlada Srbije ozvaničila odluku o njenom ustoličenju za direktora javnog preduzeća, nakon sprovedenog konkursa, na kome je bila jedini kandidat. Kako je pisao dnevni list „Blic“,Trivanova je poslednjih godina ostvarila vrlo tesne veze sa ljudima iz vlasti, ali i s pojedincima “iz vrha bezbednosnih struktura koje prevazilaze okvire klasične politike.”  Za sve ove godine, otkad njime upravlja Jelena Trivan, JP” Službeni glasnik” je postao iznenadni gigant naše grafičke industrije sa rekordnim profitima i nezabeleženim rastom u ovoj privrednoj delatnosti. Na njihovom oficijelnom sajtu moćete naći da su posebno ponosni na svoju savremenu štampariju koja je “velikih kapaciteta i  pruža vrhunske usluge izrade ploča na CTP uređaju, tabačne, roto i digitalne štampe”.

UDRUŽENJE IZDAVAČA UDŽBENIKA, IZA KOJEG STOJE STRANCI, OBMANJUJE RODITELJE tvrdnjama da će besplatna izdanja unazaditi obrazovanje

-Sve bi to bilo divno i krasno, da desetine štamparija po Srbiji, nakon uspostavljanja ovog surovog monopola, sada jedino može da razmišlja o stavljanju ključa u bravu ili nastavi sa minimalnim brojem zaposlenih, naročito u poslednjoj godini epidemije korone, jer se ne može preživeti samo od nekoliko knjiga i publikacija godišnje. Kolika je šteta po obrazovanje od ovog čvrstog zagrljaja državne štamparije i stranih kompanija izdavača udžbenika šteta će se meriti ko zna koliko ako se oni koji su plaćeni da o tome misle ne uzmu u pamet,- poručuje u izjavi Glas javnosti odlično upućeni i poznati beogradski štampar, koji dodaje da se ne pamti, za dva veka ove delatnosti u Srbiji, ovako poguban monopol koji preti da im izbriše “šifru delatnosti”, ako se nešto ne preduzme. 

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR