Glas Javnosti

JEJL RŽE NA SAV GLAS: Engleski pastuv koji je prodat u Americi za MILION dolara stigao u Požarevac! (FOTO+VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Ergela "LJubičevo" u Požarevcu postala je vlasnik čuvenog pastuva Jejl, pristiglog iz Londona, kao poklon veterinara Nebojše Petrovića

Ovaj petogodišnji konj iza sebe ima uspešnu trkačku karijeru, zbog čega je na aukciji u Americi, 2018. godine, prodat za čak milion dolara! Međutim, zbog povrede koju je kasnije zadobio, za njega više nema takmičenja, pa će u požarevačkoj ergeli služiti samo za priplod, a njegov podmladak očekuje se na proleće naredne godine.

Mirko Stojanović, direktor JP "Ljubičevo", u čijem sastavu radi ergela, kaže da trenutno imaju 65 konja, od kojih je 18 trkačkih, pa će dolazak Jejla pojačati njihov takmičarski sastav. Ovaj pastuv potomak je čuvenog trkačkog konja Skat Dadija, proglašenog za jednog od 10 najboljih trkača u istoriji konjičkog sporta u Americi. U Požarevac je stigao preko Mađarske i bio je pravi podvig prebaciti ga u Srbiju.

- Jejl je iz Londona dovezen specijalnim mađarskim kamionom, koji kruži po celoj Evropi i transportuje konje. Mi smo svojim prevozom čekali u Mađarskoj, u kojoj je zbog pandemije uveden policijski sat. Ipak, dovijajući se na razne načine, uspeli smo da ga prebacimo u našu zemlju - priča Stojanović.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ???? ???? ?????č??? ?? (@ergelaljubicevo)

Po dolasku u Požarevac, Jejl je smešten u svoj boks i svakog dana ima treninge, kako bi sačuvao svoju impozantnu mišićavost, zbog koje izgleda kao veličanstvena vajarska skulptura.

- Njegova težina je oko 600 kilograma. Obrok mu se sastoji od ovsa, sena, jabuka i dodataka ishrani. Sa donje strane trupa obrijana mu je dlaka, da bi se brže osušio nakon svakodnevnog kupanja. Takva higijena je obavezna, kako bi se sprao pesak sa terena na kojem trenira - pojašnjava Stojanović.

Direktor ergele pojasnio je za Novosti da je to zbog toga što je u susednom padoku, stotinak metara dalje, ugledao nekoliko kobila.

- Ždrebe se nosi 11 meseci, pa narednog proleća očekujemo njegove potomke. Nadam se da će, dok oni stasaju za trke, situacija kod nas biti izmenjena i da će se više polagati na konjički sport, koji je ne samo atraktivan i zanimljiv, već i veoma unosan - kaže Stojanović.

U ergeli "Ljubičevo" nadaju se da će potomci Jejla postizati odlične rezultate na konjičkim trkama i da će neki od njih dostići slavu čuvenih požarevačkih trkača Vićenca, LJubičevca i Ramoza.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR