Glas Javnosti

Jedno jaje ovih koka košta 6 evra! To je posebna vrsta, ali gaje ih i u Srbiji!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Milan Manojlović iz sela Pojate kod Paraćina na porodičnom imanju gaji neobičnu vrstu koka. Jedna košta do 80 evra, a jaje koje snese čak 6!

Reč je o retkoj vrsti kokošaka poznatije pod nazivom Ayam Cenani, potpuno crnog perja i ostatka tela. Kao spoj interesovanja ka neobičnim stvarima i ljubavi prema životinjama, Milan je došao na ideju da u svom dvorištu počne da gaji i ove koke.
Da bi realizovao ovu ideju, morao je detaljno da istraži čitavu genetiku ove vrste crnih koka kako bi došao da najkavalitetnije, a danas može da pohvali sa četvorogodišnjim iskustvom u gajenju najskupljih kokošaka na svetu!
- Od malena volim životinje i malo čudne stvari, tako da mislim da je Ayam Cenani neki spoj toga. Tražio sam ih dosta po internetu, međutim to je bilo tada malo teže naći. Konntaktirao sam ljude iz cele Srbije, imao sam neke ponude, nije mi to bilo to i na kraju sam našao ovde u našoj okolini, što mi je malo i bilo čudno - kaže Milan.

Milan Manojlović
Kroz smeh se priseća početka pre četiri godine kada je, kako kaže, poslednji novac uložio u 10 jaja ove nesvakidašnje vrste kokošaka. Sada ih već ima oko 20, a ima i velike planove za budućnost.
- Poslednje pare sam dao za desetak jaja, to je bilo 4 evra po jajetu. Sad cena ide i do 6 evra. Imam 20-ak koka i planiram da proširim jato.


Za sve ljubitelje pernate živine i njihovih neobičnih vrsta, zadovoljstvo kupovine crne kokoške koštalo bi od 50 pa čak i 80 evra.Ova cena mogla bi biti i mnogo veća u zavisnosti od porekla. Milan gaji Evropski tip crnih kokošaka, a poreklo vrste Cemani datira još iz 13. veka od vremena Madžapahit, drevnog kraljevstva sa ostrva Java gde su pronađeni prvi tragovi ove rase. U Evropu su stigle krajem 90-ih.
O specifinom ukusu njihovog mesa i o intenzivnoj crnoj boji Milan kaže da je reč o genetskoj mutaciji koja se zove fibromelanoza ili prekomerna pigmentacija.
Koke crne kao ugarak
Foto: unsplash

Postoje neke tvrdnje da je meso lekovito, to su samo neka verovanja iz Indonezije. Meso je skroz drugačijeg ukusa od piletine. Interesantna činjenica je da u Indoneziji i drugim zemljama jugoistočne Azije, ovu vrstu crne ptice smatraju simbolom zdravlja. Iako je cela crna, sa crnim
perjem, telom, pa čak i kostima, ipak jaja ove kokoške nisu crna već nalik bilo kojem jajetu obične kokoške. Međutim, jedna koka snese svega stotinak jaja godišnje. 

Prema rečima uzgajivača Milana Manojlovića, poslednjih godina potražnja za ovim kokoškama je sve veća.
Pored adekvatne nege i prostora po kojem se kreću, Milan se trudi da svojim kokoškama obezbedi najkvalitetniju ishranu. Njemu u ovom poslu svakodnevno pomažu roditelji, koji su takođe zaslužni za uzgoj, izvođenje i negu pilića.
- Što se tiče ishrane gledam da to bude mešovita hrana, miks žitarica, a dajem im
povremeno i mikrobilje zbog dodatnih vitamina i minirela - dodaje Milan.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR