Glas Javnosti

JEDNA OD NAJVEĆIH NA SVETU: U Turskoj otvorena najveća evropska solarna elekrana

Društvo
Autor: Glas javnosti

Najveća solarna elektrana u Evropi, jenda od pet najvećih na svetu, nalazi se u Turskoj i puštena je u rad. Ova solarna elektrana nalazi se u provinciji Konija (200 kilometara južno od Ankare), predsednik ove zemlje istakao je da želi energetski nezavisnu Tursku, te da je prilikom izgradnje ove elektrane otkrivena i vrlo kvalitetna nafta u predelu Anadolij

Elektrana ima više od tri miliona solarnih panela koji bi prema proceni trebalo da proizvode tri miliona kilovat – sati električne energije godišnje, i da time opskrbi dva miliona građana sa strujom, što je ujedno velika količina novca ušteđena na fosilnim gorivima.
Elektrana koju je razvio Kalyon energy vredna je oko milijardu dolara, a kako prenose svetski mediji, kapacitet joj je 1.350 megavata, i očekivano smanjenje emisije štetnih gasova iznosi jedan i po milion tona CO2.

Ukoliko bi Turska nastavila ovim tempom sa razvojem obnovljivih izvora energije, postala bi kandidat za jedno među deset najvećih tržišta u svetu, samim tim jedno od najvećih tržita OIE u Evropi, prenosi H01H.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR