Glas Javnosti

JEDNA OD NAJRUŽNIJIH ZGRADA NA SVETU Tu je živelo 65.000 pacova, sada je postala spomenik (VIDEO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Služila je za eksperimente.

Čudovišna zgrada s fasadom od betona koja je probijena dugim ventilacionim cevima što strče u svim smerovima neobičan je prizor koji se može videti u središtu Berlina i sigurno je jedna od najružnijih zgrada na svetu. I bez brige, nema razloga za žurbu, jer straha od skorog rušenja nema. Brutalistička zgrada imena Mausebunker (Mišji bunker) biće tamo još dugo, jer je nedavno dobila titulu istorijskog spomenika, a njen neobični izgled rezultat je modernizma koji je 1970-ih godina vladao Berlinom.


Zdanje koje izgleda poput kakvog tenka ili nasukanog vojnog broda ime Mišji bunker duguje svojoj nekadašnjoj funkciji. Bila je laboratorija za istraživanje životinja, a u jednom trenutku tamo je bilo više od 45.000 miševa i 20.000 pacova, uz gomilu drugih glodara. Mausebunker je poslužio kao istraživačka ustanova za eksperimentalnu medicinu do 2020. godine, kada su vlasnici – berlinski medicinski univerzitet – odlučili da promene lokaciju zbog visokih troškova renoviranja.

Iako su bili veliki izgledi da se Mišji bunker sruši, peticijom je odlučeno da se zgrada ipak sačuva zahvaljujući velikoj kampanji SOSBrutalism, posvećenoj spasavanju brutalističkih zgrada. U toku je i projekat kojim se istražuju načini ponovnog korišćenja zgrade.

Glas javnost/B10S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR