Glas Javnosti

JEDINSTVENO JEZERO BOGATO RETKIM BILJNIM I ŽIVOTINJSKIM VRSTAMA, evo šta je pokazao popis ptica

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vlasinsko jezero po mnogo čemu je specifično, a odlikuju ga brojne retke i zaštićene biljke i životinje.

Popisane su ptice koje zimuju na ovom jezeru na jugu Srbije, a prebrojano je preko 3.000 ptica različitih vrsta. Najdominantnije vrste su liska (oko 1.500) i zviždara (preko 400), prenosi Telegraf. Od ostalih vrsta zabeležene su riđoglava patka, ćubasta patka, veliki ronac, čegrtuša, šiljkan, crnogrli morski gnjurac i ćubasti gnjurac.

Vlasinsko područje obuhvata planinski plato prosečne nadmorske visine 1.200-1.300 metara. Raznovrsnost i specifičnost Vlasinskog područja prava su ekološka dragocenost Srbije, sistem sa izraženim stepenom reprezentativnosti, autohtonosti i autentičnosti prirodnih karakteristika, kakvih gotovo da više i nema u našoj zemlji.

Područje predstavlja stanište većeg broja prirodnih retkosti, kao i prirodno- istorijskih fenomena tipa tresetnih ostrva sa usko specijalizovanim biocenozama. Na Vlasini ima 219 vrsta trave, kao nigde u zemlji.

Fauna Vlasinskog područja i pored pretrpljenih izmena viševekovnim antropogenim uticajima sadrži značajne elemente retkih i ugroženih vrsta. Ptice ovog područja predstavljaju posebno značajnu i ugroženu kategoriju, a ovo bogatstvo izraženo je sa 125 registrovanih vrsta. Po međunarodno usvojenim principima zaštićeno je preko 60 vrsta, a po standardima domaćeg zakonodavstva trajno je zaštićeno 50 vrsta.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR