Glas Javnosti

JEDAN OD NAJVAŽNIJIH EKOLOŠKIH PROJEKATA U SRBIJI USKORO JE ZAVRŠEN: Evo šta je rekla ministarka rudarstva i energetike

Društvo
Autor: Glas javnosti

Izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani Nikola Tesla A je u završnoj fazi, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. Kako je naglasila ono će biti pušteno u probni rad do aprila ove godine.

- To je jedan od najvažnijih ekoloških projekata u našoj zemlji čime će se obezbediti čistiji vazduh za građane Obrenovca i okoline kao i smanjenje emisije sumpor dioksida za oko 10 puta. Očekujemo da ćemo do aprila ove godine pustiti u probni rad ovo postrojenje koje će doprineti zdravijoj životnoj sredini, produžetku radnog veka elektrane i usaglašavanju sa graničnim vrednostima Evropske unije - rekla je ministarka. Đedović Handanović.


Sistem za odsumporavanje dimnih gasova u TENT A gradi se na četiri bloka, A3-A6, kao i postrojenje za pripremu krečnjaka i proizvodnju gipsa, kao nusproizvoda koji se može koristiti u građevinskoj industriji.


- Zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji, postrojenje za odsumporavanje ne omogućava samo smanjenje uticaja štetnih gasova na životnu sredinu i zdravlje ljudi, već i mogućnost da se od otpada proizvodi gips kao nusproizvod i koristi u građevinskoj industriji. Time pokazujemo da EPS može da ima značajnu ulogu u cirkularnoj ekonomiji u našoj zemlji. Ove nedelje su, prilikom testiranja postrojenja, iz otpada u TENT A proizvedene prve količine gipsa i transportovane do silosa, gde smo bili svedoci toga da blokovi A5 i A6 nisu ispuštali uobičajeni tamni dim, što su prvi pokazatelji značaja ovog postrojenja. Narednih sedmica će se nastaviti završni radovi i probna testiranja na blokovima A3 i A4 kako bismo uskoro imali funkcionalno i kompletno završeno postrojenje - rekla je ona.


Ministarka je ukazala da je završetak ovog projekta važan za dalju bilateralnu saradnju Srbije i Japana u oblasti energetike.

- Projekat se realizuje uz finansijsku podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) dok je japanska kompanija Micubiši (Mitsubishi Hitachi Power Systems) glavni izvođač radova. Uspešan završetak ovog projekta predstavlja dobru osnovu za buduću saradnju sa japanskim partnerima koji su iskazali veliko interesovanje, i o čemu smo detaljnije razgovarali prošle godine u Tokiju, za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica koja je jedan od najvažnijih projekata energetici - rekla je Đedović Handanović.

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti

Glas javnosti/K04S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR