Glas Javnosti

JASNA JANKOVIĆ: Dok se bogata Nemačka trese od posledica onlajn nastave naš ministar prosvete tvrdi da kod nas sve teče idilično!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Poslednja izjava ministra prosvete, Branka Ružića, kako je tokom onlajn nastave pružen isti kvalitet obrazovanja za svako dete u Srbiji, jednostavno je šokirala naše prosvetne radnike i roditelje, pa mu horski poručuju da pod hitno “proveri” da li i on živi sa njima u istom vremenu i prostoru.

Lavina komentara prosvetnih radnika na društvenim mrežama iskazuje nezadovoljstvo ovakvom, kako tvde, ishitrenom i neumerenom izjavom čelnika našeg obrazovanja, jer uslovi u kojima rade nisu ni približno toliko dobri kako ministar Ružić želi da ih predstavi u javnosti. Podsećaju ga da  koriste svoj privatni internet, telefone i kompjutere,  a još za to nemaju ni približno, kako materijalnu, tako ni ostalu kompenzaciju. Reakcije roditelja su često i oštrije, pa podsećaju ministra da uz sav posao koji obavljaju, kod kuće su i nastavnici koji dane provode uz ekran sa svojom decom, jer to uz onlajn nastavu jednostavno mora tako.

-Velika i bogata Nemačka, uz to izuzetno opremljena u obrazovnom smislu, trese se zbog posledica onlajn nastave i pitaju se kolika će biti šteta po mlade generacije učenika, a naš ministar prosvete, iz sebi poznatih razloga, tvrdi da u Srbiji sve prolazi odlično i idilično, dobro da bolje ne može! Znate šta, da nije tužno, bilo bi smešno. Međutim, ovo vam je jedna od onih situacija u kojima se niko ne smeje, komentariše za “Glas javnosti” Jasna Janković, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, najbrojnije organizacije u našem obrazovanju, najnoviju izjavu ministra prosvete i nastavlja da obrazlaže svoje mišljenje, za koje napominje da je formirano iz svakodnevnih kontakata sa učiteljima i nastavnicima širom Srbije:

- U realnosti kako, zapravo, teče onlajn nastava u Srbiji i kako je organizovana govori očaj nastavnika koji su radili po ceo dan. Potpuna neorganizovanost škola i školskih uprava da pruže logistiku onima koji nisu imali na čemu ili nisu umeli da rade onlajn ili skoro sramotna proba male mature. Naravno, sa ekstremno opterećenim roditeljima koji moraju da zamene učitelje, nastavnike i profesore, a uz to da rade i svoje poslove i deci pod kontinuiranim stresom, što zbog škole, što zbog bolesti bližnjih, možemo, zaista, pripovedati romane, navodi Jasna Janković pa u izjavi kratko podseća ministra i javnost na realno stanje stvari: 

-Naši učitelji od septembra 2020. godine rade dva puta sa po polovinom odeljenja pre podne, a sa onima koji su bolesni ili u izolaciji, posle podne. Ipak, onlajn nastava će ostaviti velike posledice, a kolike saznaćemo tek kada izađemo iz pandemije kovida. Ne zaboravimo da su nastavnici odmah posle zdravstvenih radnika, jer ni obrazovanje nije smelo da stane. Šta smo uradili, videćemo kada podvučemo crtu. Bojim se da se taj trenutak ne nazire. A još više se bojim da iz svega ovoga opet ništa nećemo naučiti, jer mnogi zaboravljaju na tužnu činjenicu da mnoga deca u Srbiji nemaju ni struju, ni put do škole, ni televizor, te da je nejasno na kakav se kvalitet onlajn obrazovanja misli kad su oni u pitanju. Da je sreće da su imala odgovornije Ministarstvo prosvete, možda bi, bar neka od njih mogla da dobiju sredstva za rad, a ne samo praznu priču, - zaključuje Jasna Janković u izjavi za “Glas javnosti”.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR