Glas Javnosti

JAK CIKLON PREKRIVA EVROPU:Uskoro stiže i U SRBIJU!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iznad severozapadne Evrope nalazi se centar veoma jakog i dubokog ciklona i očekuje se da uskoro stigne i u Srbiju.

Ciklon centar je malo severni od Britanskih ostrva i Škotske, a vrednost pritiska pala je na manje od 948 mb. Ciklon je toliko jak i izražen da je prečnika preko 1000 km i cele severne i zapadne Evrope, a u ponedeljak će preuzeti veći deo Evrope, a svojim perifernim delom i naše područje, pa zbog veoma izraženog vazduha Očekuje se da će gradijent pritiska biti jak i olujni jugozapadni vetrovi, a u planinama zapadne i jugozapadne Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, uragan jugozapadni vetrovi sa udarima preko 120 km / č, tako da će postojati mogućnost materijalne štete.

Moćna južnjačka struja takođe će zahtevati talas veoma tople vazdušne mase iz Severne Afrike i Mediterana. Na području Jadrana i na zapadu i jugozapadu Balkana očekuju se veoma jake padavine, lokalno i preko 100 mm kiše po kvadratnom metru, lokalno na obroncima Dinarida okrenuto Jadranu i preko 200 mm. Očekuje se iznenadno otapanje snega, pa će biti opasnost od poplava.

Inače, ovaj jak ciklon doneo je severozapadnoj i zapadnoj Evropi uragansku oluju sa vetrovima i preko 120 km / h, sa jakim padavinama i veoma visokim talasima, a u udaru uragana pronađena su britanska ostrva, zemlje Beneluksa, Francuska i Skandinavija. Poplave su moguće, a u planinama su ogroman sneg i lavina.

Ovaj ciklon će se narednih dana osetiti u Srbiji i regionu, a danas smo pod uticajem ciklona iz južne Italije i južnog Jadrana, pa nas očekuje relativno hladna vazdušna masa, uz kišu i sneg.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR