Glas Javnosti

IZVOR GLASA JAVNOSTI IZ MINISTARSTVA PROSVETE: U SEPTEMBRU ĆE SVI ĐACI BITI TESTIRANI NA KORONU, ONLAJN NASTAVA VIŠE NIJE OPCIJA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Vapaj prosvetnih radnika, da ako i treću školsku godinu za redom naši učenici provedu u onlajn nastavi da će od našeg školstva ostati samo obrazovna ruševina, očigledno je stigao do ušiju onih koji o tome odlučuju u Vladi Srbije i Ministartsvu prosvete, što je, inače, podržano i u pristigloj sugestiji evropskog ogranka Svetske zdravstvene organizacije.

Kako tvrdi izvor Glasa javnosti ministar prosvete, Branko Ružić, dobio je saglasnost u Vladi Srbije da se na početku školske godine u svim školama u Srbiji urade PCR i antigenski testovi kako bi se izbeglo vraćanje na onlajn nastavu, pogotovo jer se pominje novi talas epidemije korona virusa.

Da već u julu prelome ovako važnu odluku, koja će svakako podsticajno uticati na naše obrazovanje, ohrabrila je i nedavna preporuka evropskog ogranka Svetske zdravstvene organizacije, koju je Glasu javnosti dostavio izvor iz Ministarstva prosvete:

- Letnji meseci pružaju priliku vladama da uvedu paket mera koje će doprineti smanjivanju stope zaraze i izbegavanju zatvaranja škola. Alternativna nastava ili zatvaranje škola su već negativno uticali na obrazovanje i socijalnu i mentalnu dobrobit dece i mladih. Testiranje u školama bi moglo da se preporuči u slučaju klastera u nekoj ustanovi, ali Svetska zdravstvena organizacija smatra da testiranje može da se preporuči čak i u odsustvu simptoma kod učenika i zaposlenih. Ne možemo da dozvolimo da deci budu uskraćeno obrazovanje i razvoj zbog pandemije. Zatvaranje škola je i do sada bilo jedino krajnja mera i to samo u slučaju eksplozije broja zaraženih ili ako širenje zaraze ne može da se kontroliše nekom drugom merom - piše u preporuci evropskog ogranka Svetske zdravstvene organizacije dostavljenoj Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete, koju je potpisao njen direktor Hans Kluge.

Takođe, kako sazanejmo od našeg izvora, uz ovu preporuku na iste adrese u Beogradu stigla su, liči kao sinhronizovano, zajednička saopštenju Uneskai Unicefa u kome se ponavljaju preporuke i identična ocena iz Svetse zdravstvene organizacije da su mnoge restrikitvne mere u školstvu “negativno uticalo na obrazovanje i socijalnu i mentalnu dobrobit dece i mladih”.

Na postignut dogovor nadležnih u Vladi Srbije i Ministarstvu prosvete, prema našem izvoru,uticali su svakako i ne baš zadovoljavajući rezultati testiranja među svršenim osnovcima, koju su očegledna posledica prekomerne upotrebe alternativne nastave u odnosu na klasičnu, koja jeste bila iznuđena pandemijom korona virusa, ali je uverenje da se odlučnije mora sačuvati što kvalitetniji nastavni proces u našim školama.

Nadamo se da će ova odluka poslati i optimističku poruku da će se u Srbiji u budućnosti sve više igrati na pamet nego na sreću, jer nije prijatna činjenica, iz nedavno objavljene informacije, da imamo 4.963 kladionica i kockarnica a, u odnosu na njih, tek 3.782 osnovnih i srednjih škola.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR