Glas Javnosti

IZVOR 'GLASA' IZ PETNICE: AFERU NAM PAKUJE UGLJARSKA MAFIJA, JER IM JE MAJIĆ ISTRAŽIVANJIMA UGROZIO MILIONSKE PRLJAVE POSLOVE!

Društvo
Autor: Glas Javnosti

Više od nedelju dana udarni prostori naših medija okupirane su “Aferom Petnica”, u stvari od kada je novinarka nedeljnika Vreme obelodanila bombastičan teskt o višegodišnjem seksualnom zlostavljanju u Istraživačkoj stanici Petnica.

- "Otrovni ugalj je ravan kolektivnom sporom samoubistvu našeg naroda, jer je do skoka zagađena vazduha došlo zbog ugljarske mafije, koja otkopava jalovinu u REIK "Kolubara" , sa 30, 40 odsto gline i jeftino ga prodaje kao ugalj stotinama hiljada domaćinstava u Srbiji, Taj kvaziugalj,  sadrži ogromnu količinu gline, čiji dim umesto da ide uvis, pada na zemlju sa svim onim što je unutra", baš ove reči Vigora Majića, tadašnjeg direktora Istraživačke stanice Petnica, izgovorene na naučnom skupu i jednom intervjuu, upravo su “došli na naplatu” pokretanjem seksi afere da njega i naslednika sklone i trajno obrukaju - tvrdi izvor Glasa javnosti, dugogodišnji saradnik Istraživačke stanice Petnica.

Jutros su svi mediji objavili, kao glavnu vest, da je Upravni odbor Petnice na redovnoj sednici smenio novog direktora te institucije, Nikolu Božića, koji je, inače, na to mesto došao pre samo mesec i po dana, u maju ove  godine, umesto Vigora Majića.

-Za nas koji godinama sarađujemo sa Vigorom Majićem, sve ovo niie veliko izneneđenje, samo nismo znali na koji će način početi osveta njemu kada je prvi, nakon naučnog istraživanja i  konkretnih saznanja iz svakodnevne prakse, objavio kakvo se zlo prodaje našim građanima, koje kroz zagađeni vazduh uništava sve oko sebe. Majić je svoje prve izjave dao u novembru, pre sedam meseci, a odmah su i počeli ogromni pristisci na njega, pa je odlučio pre dva meseca da se  povuče i sam predložio Savića, kao pouzdanog saradnika, za rukovodeću funkciju u Petnici. Majić je već u godinama za penziju, pa je bilo logično da on koji je četiri decenije vodio Petnicu,  kao najlepši biser naše naučno-istraživačke misli, predloži ko će to uspešno nastaviti, - objašnjava  izvor Glasa javnosti, dugogodišnji saradnik Petnice, nastavljajući da priča kako su ovaj naš najprestićniji centar za razvoj nauke odavno političari pokušavali da stave pod svoju konrolu:

-Preko Ministarstva prosvete, u čijem je to resotu, Socijalsitička partija Srbije je to pokušavala još dok je minstar bio Žarko Obradović, ali je naučni autoritet Vigora Majića bio jači od svih tih  pristisaka. Vidite sada opet SPS ima ministra prosvete, Branka Ružića, mada se on nije javno  eksponirao u ovoj iznenadnoj aferi, mada o događajima od pre 10 i 15 godina! Tu je važnija Zorana Mihgajlivić, kao ministarka energetike, ali ne treba zabiraviti i Dragana Markovića Palmu, važnog koalicionog partnera nekoliko uzastopnih vlasti, za koga je javna tajna da se obogatio baš u milionskim transakcijama u trgovini ugljem. Interesantno je da je predsednik  Vučić, kao najobavešteniji čovek u zemlji, stao na stranu protiv urušavanja ugleda naše najprestižnije naučne ustanove, dok mu kontrira ministarka Mihajlović, što može vremenom da nam govori mnogo toga, - prča dalje izvor Glasa javnosti iz Petnice, a dalje prenosi svoja znanja o u javnosti optuženom Branislavu Saviću:

- Taj Branislav Savić, zvani Savan, im je, zaista, bio idelana meta. Stručan i posvećen nauci, ali čudak, realno problematičan čovek. Znalo se da ima problem sa alkoholom, da ima psihičkih posledica zbog boravka na ratištu devedesetih, a često je i neurednog izgleda. Stalno je nosio fotoapparat sa sobom, bukvalno smo bežali od njega i u kafani, jer je uvek imao ideju da ti uradi dobar portret. Bio je naporan, ali se šuškalo da slika i neke devojke koje su boravile u Petnici, kao i da im je te fotografije, pun sebe, rado pokazuje i poklanja.  Pričao se da je neke devojke slikao po nekoliko puta, bez protivljenja, ali je sada nesumnjivo da je u tome preterivao, naročito u alkoholisanom stanju. Ali, da to bude već deset dana tema svih naslovnih strana i da se time otvaraju televizijski dnevnici, nije normalno, već to samo pokazuje da su meta reči i istraživanja Vigora  Majića i osveta moćne ugljarske mafije, koja obrće i desetine miliona evra u svom prljavom poslu, - poentira izvor Glasa javnosti iz Istraživačke stanice Petnica.

Podsetimo se još jednom, bar dela onoga šta je Vigor Majić, tadašnji direktor Istraživačke stanice Petnica, rekao na jednom naučnonm skupu i inetrvjuu:

- Za mene je mafija svako ko prodaje droge dizajnirane kao bombone mladima. To je isto kao i kada neko prodaje stotine hiljada tona otrovnog uglja kao da je to bogzna kakvo najnormalnije gorivo, a da su kupcima nedostupni bilo kakvi podaci šta to kupuju, odakle je, kakve rizike upotrebe nosi sobom, rekao je Majić u novembru za nedeljnik NIN-a, gde navode i njegove  druge izjave za jednog naučnog skupa:

- Ključni skok zagađenosti se desio pre četiri, pet godina, a u Beogradu pre godinu dana. Postoji  ugljarska mafija koja otkopava jalovinu u REIK "Kolubara. Prodaje se kolubarski lignit, sirov i sušen, kao jedan od najnekvalitetnijih ugljeva, kojeg u Evropi ne možete nabaviti za domaćinstva. I mislim da tu postoji čitav lanac odgovornosti, od REIK-a, koji je u posedu tog zemljišta, do svih inspekcija i službi i naučnih instituta gde postoje stručnjaci koji bi trebalo da upozore na to šta ložimo i koliko je to kvalitetno. Kao naučnik ne mogu tačno znati ko kopa sirovi lignit sa jalovina, ali to treba da se istraži. Pošto se ovde radi o robi koja se proda u stotinama hiljada tona godišnje, zaslužuje da se vidi da li oni koji se time bave znaju sa čime imaju posla i šta prodaju u džakovima, a da to nije mačka, hrabro je pričao Vigor Majić, direktor Istraživačke stanice Petnica.

Kako izgleda, prema našem izvoru iz Petnice, “odgovor” je dobio pola godine kasnije preko naslovnih strana nekih zvučnih beogradskih medija, u stvari onih koji ih finansiraju. 

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR