Glas Javnosti

Izgradnja puteva NA ŠTETU mališana! U blizini osnovne škole 'Vojvoda Mišić' gradi se GLAVNI SAOBRAĆAJNI TOK, brojni NEGATIVNI efekti po DECU! (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Osnovna škola ''Vojvoda Mišić'' nalazi se u Ulici dr. Milutina Ivkovića u Beogradu, školsko okruženje je mirno i bez previše buke. Međutim, gradske vlasti su predložile rešenje da ova ulica postane dominantan saobraćajni tok, što bi proizvelo gužvu i buku u tom delu naselja.

Ovo je objavljeno na Fejsbuk stranici Naselje ,,Stadion'', gde se apeluje na ljude da potpišu peticiju kako bi se ovaj projekat sprečio.

''Osnovna škola "Vojvoda Mišić" se nalazi u Ulici dr. Milutina Ivkovića. To je relativno mirna i manje prometna ulica, budući da glavni saobraćajni tok ide ulicom Ljutice Bogdana (udaljenoj nekih 30m) i naravno Autokomandom (udaljenoj nekih 100m). Buka ispred zgrade škole je stoga u granicama normale – ne prelazi 55 dBA (izmereno pre dva meseca). Sve preko 65 dBA je zakonom nedozvoljen nivo buke i to za sve grupe, a ne samo za decu koja su, naravno, posebno osetljiva.'' napisali su i dodali:

''Predloženim rešenjem ulica Dr. Milutina Ivkovića postaje dominantan saobraćajni tok, sa preko 30.000 vozila tokom dana i ukupno 6 saobraćajnih traka, od kojih su 4 na nadvožnjaku visine oko 6m. I sve to na 5m od školske zgrade i duž školskog dvorišta! Očekivani nivo buke na tom rastojanju od takve saobraćajnice je oko 75 dBA! O aerozagađenju da i ne govorimo.''

Takođe, spomenuli su i negativne efekte po decu ukoliko se ovaj plan ispuni:

''Zakonske norme nisu bezveze i proizvoljno postavljene. Naučno su dokazane posledice povišenog nivoa buke i aerozagađenja i to posebno kod najosetljivije grupe – kod dece:
usporene kognitivne radnje - veća učestalost pravljenja grešaka, smanjena mogućnost učenja, problem sa sluhom, demotivisanost, smanjenje elana, loše raspoloženje, slabljenje imunog sistema – veća podložnost infekcijama,  bolesti organa za disanje (hronični bronhitis, astma), povećana verovatnoća za dobijanje povišenog pritiska.''

Priložene su slike kako projekat izgleda:

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR